Društvo

Pokrenuta aplikacija za evidenciju osoba koje su vakcinisane izvan Kantona Sarajevo

Pokrenuta aplikacija za evidenciju osoba koje su vakcinisane izvan Kantona Sarajevo
Foto: Tanjug/AP | Pokrenuta aplikacija za evidenciju osoba koje su vakcinisane izvan Kantona Sarajevo

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) su kazali da su u proteklom periodu uočili problem nedostatka evidencija građana Kantona Sarajevo koji su se vakcinisali protiv virusa korona van granica Bosne i Hercegovine, odnosno izvan Kantona Sarajevo.

"Nedostatak navedenih podataka predstavlja dvostruki problem, s jedne strane zdravstvenim radnicima koji su zaduženi za proces imunizacije i registracije pacijenata, a sa druge strane i samim građanima, obzirom da navedeni podatak nije sastavni dio njihovo elektronskog kartona pacijenta (eKarton)", naveli su.

U saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo u funkciju je puštena nova aplikacija putem koje će se prikupljati podaci o osiguranicima ZZO KS koji su vakcinisani van Kantona Sarajevo.

"Konačan ishod ove aktivnosti će biti da naši osiguranici imaju navedeni podatak evidentiran u svom elektronskom kartonu pacijenta, a što bi im omogućilo i 'izjednačavanje' sa osiguranicima koji će biti vakcinisani u Kantonu Sarajevo. Osiguranici koji izvrše registraciju putem ove aplikacije će biti u mogućnosti da dobiju i certifikat o vakcinisanju izdat putem Centralnog zdravstvenog informacionog sistema Kantona Sarajevo", navodi se u saopštenju Zavoda, prenosi "Dnevni avaz".

Kao i kod prethodne aplikacije sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od tri koraka, tokom kojih će osiguranik popuniti i dostaviti tražene podatke. Po okončanju procesa, registrirani korisnik će dobiti potvrdu registracije, a tačnost podataka o izvršenoj vakcinaciji izvan Kantona Sarajevo će biti provjerena prije upisa u konačni registar.

Aplikacija je dostupna na linku: https://evakcinavks-registracija.ezoblak.ba/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije