Društvo

Potrebna veća ulaganja u kulturu

Potrebna veća ulaganja u kulturu
Potrebna veća ulaganja u kulturu

BANJALUKA - Potrebno je povećati sredstva koja se iz gradskog budžeta izdvajaju za kulturu, složili su se predstavnici kulture, koji su prisustvovali javnoj raspravi održanoj u četvrtak veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Među brojnim predstavnicima bio je i Luka Medar iz KUDa "Veselin Masleša", koji je rekao kako se od 2006. budžet za kulturu smanjuje, što uopšte nije dobro, jer bi trebalo ulagati više u kulturu. Nadležni su kao obrazloženje istakli da je kriza uticala na ova smanjenja.

"Naš prijedlog Gradskoj upravi je da se sredstva za sufinansiranje kulturnoumjetničkog amaterizma u budžetu za 2017. godinu u najmanju ruku vrate na pozicije iz 2010. i to na način da se ne umanjuju neke druge pozicije, već na način da prihodovna strana uveća budžet grada za 2017. na pozicijama na kojima je iz neobjašnjivih razloga predložen manji nego u prethodnoj godini", istakao je Medar. 

Prema njegovim riječima, ovo su uglavnom stavke u kojima se sredstva stiču iz izvornih prihoda i na njihov rast je moguće uticati efikasnošću službi Gradske uprave.

Aleksandra Čvorović, književnica iz Banjaluke, je takođe prisustvovala raspravi te se složila s ostalim predstavnicima kulture kako bi trebalo više sredstava izdvojiti za kulturu, te dodala da bi trebalo izvršiti preraspodjelu sredstava.

"U Kulturnom plenumu grada smo nezadovoljni iznosom sredstava koja se odvajaju za kulturu. Tužno je što su novčana sredstva mala", istakla je ona.

Ljubinka Dragojević, v.d. načelnice za društvene djelatnosti, rekla je kako se ni ona ne slaže s tim što se malo sredstava izdvaja, ne samo za kulturu već i za obrazovanje, i da to nezadovoljstvo traje već godinama.

"Međutim, šta je tu je, ne možemo uzeti sredstva namijenjena socijalnoj zaštiti i dati ih kulturi jer sve ima ograničenja. Zbog toga iznos sredstava ne može biti veći nego što je bio prošle godine, jer je ove godine budžet umanjen za 10 miliona", istakla je Dragojevićeva.

Dodala je da to jeste malo, ali kulturu ne može finansirati samo grad. Grad je može sufinansirati kroz javne pozive i manifestacije koje su od značaja za njega, ali može finansirati aktivnosti samo na lokalnom nivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije