Društvo

Pubertet lakše izgurati uz pomoć psihologa

Pubertet lakše izgurati uz pomoć psihologa
Foto: Ilustracija | Pubertet lakše izgurati uz pomoć psihologa

BANJALUKA, BIJELJINA - Usamljenost, neprihvaćenost, strah od odgovaranja, simpatije, ljubomora, zadirkivanja i drugi problemi koje đaci sami ne znaju pravazići sve ih više šalju pred vrata psihologa i pedagoga, navode stručnjaci širom RS.

"To su problemi od nezadovoljstava postignutim školskim uspjehom, straha od odgovaranja, neadekvatnog odnosa prema školskim i drugim obavezama, porodičnih problema, emocionalnih poteškoća, problema u vršnjačkim odnosima, osjećanja usamljenosti i neprihvaćenosti, osjećanja nesigurnosti, do razvojnih promjena i nesnalaženja u socijalnim odnosima u pubertetskom periodu", kaže Natali Sanković-Marić, psiholog u Osnovnoj školi "Branko Radičević" Banjaluka, dodajući da je broj učenika koji se javljaju psihologu svake godine sve veći.

Ponekad čak traže da njihov dolazak ostane tajna i za roditelje.

"Čini mi se da je roditeljima veći problem to što dijete dolazi po pomoć kod psihologa nego samom djetetu", navodi Sanković-Marićeva.

Jednom učeniku devetog razreda ove škole zbog izbjegavanja nastave počeli su se nagomilavati problemi, od loših ocjena i neopravdanih izostanaka do neprimjerenog ponašanja, zbog čega je otišao kod školskog psihologa.

"Kad sam obavljao prvi razgovor s psihologom imao sam veliku tremu. S vremenom, kroz razgovore, vratila mi je samopouzdanje i sad otvorenije mogu da pričam o problemima koje imam i u školi i u porodici i na ulici, a shvatio sam da svi imaju neke problem", priča ovaj učenik.

Prema riječima Gine Bjegojević, pedagoga bijeljinske Osnovne škole "Dositej Obradović", kod školaraca nema težih devijantnih oblika ponašanja.

"Simpatije, prve ljubavi, ljubomora, zadirkivanja koje đaci sami ne znaju pravazići, šalju ih pred vrata psihologa i pedagoga. Upravo mi dolazi jedna djevojčica koja baš zbog puberteta ima problem u razredu, treba da joj pomognemo jer se ne zna nositi sa zadirkivanjem drugih i neprimjerenim riječi", navodi Bjegojevićeva.

Teško je razlučiti da li djeca imaju sve više problema ili se zapravo više javljaju jer imaju tu mogućnost, smatra Branko Anđić, vođa sekcije za školsku psihologiju pri Društvu psihologa Republike Srpske.

"Djeca imaju više slobode da se jave jer nema više predrasuda kakvih je bilo kod prethodnih generacija, zbog čega sama uloga psihologa u školi postaje sve značajnija", navodi Anđić.

Jadranko Janković, direktorica Udruženja građana "Nova generacija" Banjaluka, navodi da se i putem savjetodavne linije "Plavi telefon" značajno povećao broj poziva, te da je u toku prošle godine "Plavi telefon" zazvonio onoliko puta koliko je tokom perioda od 2013. do 2016. godine. On je lani zazvonio čak 2.430 puta.

Snežana Jondža, psihoterapeutkinja u jednom banjalučkom savjetovalištu, navodi da se najviše javljaju školarci uzrasta od 13 do 17 godina.

"Deca se javljaju zbog problema u porodici, samopovređivanja, pokušaja suicida, uglavnom zbog potrebe da se skrene pažnja na nešto što im je jako važno, a zanemareno u određenom periodu. Često su problemi i odnosi s vršnjacima, koje zapravo roditelji prepoznaju i jave jer neke situacije prevazilaze njihove granice komunikacije sa decom", navodi Jondža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije