Društvo

Q-groznicom zaražene 4 osobe iz Gruda

Q-groznicom zaražene 4 osobe iz Gruda
Q-groznicom zaražene 4 osobe iz Gruda

GRUDE - Četiri osobe iz Zapadnohercegovačke županije, odnosno Gruda, hospitalizovane su u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar zbog zaraze Q-groznicom. Na osnovi informacije dežurnog veterinara Veterinarske stanice Grude i Zavoda za javno zdravstvo Mostar, zaprimljena je pismena potvrda da su četiri osobe s Drinovačkog Brda koje su hospitalizovane u KBC-u Mostar oboljele od Q-groznice, piše Fena.

Navedene osobe bile su u kontaktu s ovcama, stado ovaca je u karanteni pod kontrolom veterinara, a danas je predviđeno vađenje uzoraka krvi ovaca i njihovo slanje na detaljnu analizu, a zavisno o rezultatu, poduzeće se daljnje aktivnosti, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite. Inače, prema epidemiološkom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, tokom ove godine od Q-groznice je do sada, ne uključujući slučaj iz Gruda, oboljelo sedam osoba.

Tokom prošle godine je, prema podacima pomenutog zavoda, bakterijom koja izaziva ovu bolest bilo zaraženo ukupno četrnaest osoba. Inače, Q-groznica je akutna zarazna bolest prouzročena bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom ,temperaturom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Kod odraslih se bolest najčešće očituje visokom temperaturom i glavoboljom, a nakon 4 do 5 dana bolesti javlja se suvi kašalj zbog razvijene upale pluća. Bez odgovarajućeg liječenja ovi simptomi mogu trajati i do dvije sedmice. Kod djece je češća slika blage temperature koja ponešto nalikuje na gripu, potraje obično nekoliko dana i spontano prolazi. Smrtnost od Q-groznice je mala, manja od jedan odsto. I komplikacije bolesti su rijetke, ali kada se jave, često su ozbiljne i mogu završiti smrću. Može doći do brzo napredujuće upale pluća, hronične upale srčanih zalistaka, granulomatozne upale jetara, upale mozga i moždanih ovojnica te upale kostiju.

Lakše bolesnike je moguće liječiti ambulantno dok sve teže bolesnike, a to su u pravilu oni koji imaju upalu pluća, preporučljivo je liječiti bolnički. Bolničko liječenje trebalo bi trajati najmanje onoliko koliko je potrebno da se postigne pad temperature i poboljšanje opšteg stanja bolesnika u mjeri koja ljekaru ukazuje da će bolest najvjerojatnije proći bez komplikacija. Nakon toga može se nastaviti ambulantno liječenje. Najvažniji dio terapije je primjena antibiotika tokom 10 do 14 dana. Inače Coxiella burnetii, koja izaziva Q-groznicu je obavezan unutarstanični parazit, nema kapsulu, može stvarati spore.

Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se kako samo jedan udahnuti mikroorganizam može prouzročiti infekciju. Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burnetii razmnožava se u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol koji svi prisutni mogu udahnuti. Rjeđi način infekcije je preko zaraženog mlijeka ili konzumiranja zaražene hrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije