Društvo

S radom počinje niz djelatnosti: Usluge po novim pravilima i starim cijenama

S radom počinje niz djelatnosti: Usluge po novim pravilima i starim cijenama
Foto: Vladimir Stojaković | S radom počinje niz djelatnosti: Usluge po novim pravilima i starim cijenama

BANJALUKA - Uprkos gubicima koje smo bilježili u proteklim sedmicama te smanjenom obimu posla koji nas očekuje u predstojećem periodu, cijene usluga nećemo mijenjati, poručuju iz branši koje u Sprskoj danas počinju s radom, kao što su privatne stomatološke ambulante, ugostiteljski objekti, frizerski saloni itd.

Uvjeravaju predstavnici ovih djelatnosti da su njihovi zaposleni spremni da rade po novim pravilima, čiji je cilj zaštita od zaraze, te pozivaju svoje goste odnosno mušterije da se i oni ponašaju odgovorno.

Uvažena je inicijativa Unije udruženja poslodavaca RS, tako da ugostiteljski objekti mogu da rade u periodu koji ne narušava početak zabrane kretanja, odnosno do 22 sata, s tim što ugostitelji mogu posluživati goste i unutar objekata. Obradovalo je to predstavnike ove branše, koji kažu da cijene neće korigovati.

"Ugostitelji su spremni za početak rada, očistili su lokale, napravili razmak između stolova i tako dalje. Dobro je što se počinje raditi, te što će se raditi i unutar objekata i to do 22 časa. Naravno, neće biti posla kao što je bilo. Međutim, ne vjerujem da će biti korekcije cijena", uvjera u izjavi za "Nezavisne" Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj.

Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, ističe da zasad neće biti povećanja cijena usluga ni u ovoj djelatnosti. Ovakav način rada, uz poštovanje svih propisanih mjera, kako je potvrdio, biće sporiji od uobičajenog, te će se odraziti i na prihode, ali je sigurnost zaposlenih i pacijenata na prvom mjestu.

"Što se tiče pacijenata, oni su dužni da se telefonski ili elektronski zakažu u privatne stomatološke ambulante. Biće im postavljeno nekoliko pitanja, poput toga da li imaju simptome respiratorne infekcije, da li su u posljednjih 14 dana bili u kontaktu sa osobama koje su kovid pozitivne ili su bile u karantinu. Ukoliko su svi odgovori negativni, biće im zakazana intervencija", pojašnjava Dabić.

Po dolasku u ambulantu pacijentima će biti mjerena tjelesna temperatura, a uslijediće i obavezno pranje i dezinfekcija ruku, s tim što će u čekaonici sjediti sve vrijeme s maskama i rukavicama, koje su dužni ponijeti.

"Što se tiče ljekara, odnosno stomatologa, oni će imati zaštitni vizir, specijalne zaštitne maske koje daju daleko veću zaštitu od klasičnih hirurških maski, zatim jednokratne rukavice, te naravno radnu uniformu, koja se mijenja nakon svakog dana", pojasnio je Dabić za "Nezavisne".

Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluka, kaže da imaju svu potrebnu opremu, gdje spadaju, recimo, ulazni otirači, dizenfekciona sredstva, maske, rukavice i tako dalje.

"Svi će prije usluge morati da se najave telefonom te će biti pitani da li su imali temperaturu, da li kašlju, kišu i slično. Ukoliko imaju takve simptome, ne mogu dobiti uslugu. Maske i rukavice su obavezne", navela je Arsićeva, koja dodaje da je riječi bilo i o cijenama usluga, koje, kako je istakla, zasad neće biti mijenjane, ali bi se to moglo dogoditi kasnije, odnosno sljedećeg mjeseca.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske, kaže da počinje saobraćati tek 10 do 20 odsto linija, prije svega gradskih i prigradskih.

"Mi smo svjesni da ćemo u ovom periodu ostvariti nove gubitke, ali nam je jasno da pokretanje ostalih grana zavisi od gradskog i prigradskog prevoza", naveo je Mijić i dodao da cijene karata na gradskim i prigradskim linijama zasad ostaju iste.

Inače, kako je saopšteno iz Unije udruženja poslodavaca RS, radno vrijeme priređivača igara na sreću, koji takođe počinju s radom, organizuje se u periodu koji ne narušava početak zabrane kretanja (do 22 sata). Između ostalih, omogućen je od danas i rad predškolskih ustanova, restorana, roštiljnica, auto-škola, teretana na otvorenom itd. Ublažavanje mjera slijedi i u FBiH.

"Planiramo da od 14. maja olabavimo određene mjere, a one se tiču omogućavanja javnog gradskog prijevoza i prijevoza općenito, otvaranja obdaništa, otvaranja stomatoloških ordinacija i određenih sportskih aktivnosti na otvorenom, te broja osoba koje mogu boraviti unutar zatvorenih prostora koji bi omogućili našem hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne korak po korak raditi", najavio je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Nakon toga, Čerkez, koji je i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, osvrnuo se i na otvaranje kafića i restorana.

"Zasad je izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašta, dakle govorimo samo o otvorenim prostorima. U narednoj fazi, onoj posljednjoj, bismo krenuli u otvaranje tržnih centara, zatvorenih prostora pa i određenih fitnes-centara", rekao je on.

Pripremaju uputstva

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radi na pripremi uputstava za rad unutar i van ugostiteljskih objekata, kao i za ostale poslovne subjekte koji poslije ublažavanja mjera mogu početi s radom.

Potvrdio je to juče Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta, koji je pojasnio da će jasno biti definisani udaljenost, upotreba lične zaštitne opreme, način dezinfekcije, čišćenja i klimatizacije, kao i sve ostalo što je neophodno za rad tih poslovnih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije