Društvo

SDA: Ujediniti sve snage, policija da spriječi ometanje rada KCUS

SDA: Ujediniti sve snage, policija da spriječi ometanje rada KCUS
Foto: Fena | SDA: Ujediniti sve snage, policija da spriječi ometanje rada KCUS
Fena

SARAJEVO - Kolegijum SDA poziva na smirivanje političkih tenzija, prestanak javnih prepirki i politizacije borbe protiv pandemije. Vanredno stanje koje je izazvala pandemija zahtijeva od svih aktera političkog i društvenog života punu odgovornost. Umjesto svađa i međusobnog optuživanja, potrebno je ujediniti sve snage, na svim nivoima, saopšteno je iz SDA.

S obzirom na to da nabavka vakcina mora biti organizovana sa državnog nivoa, Kolegijum SDA poziva Savjet ministara BiH da osigura sporazume za nabavku dovoljnih količina vakcina, te da koordiniše i pomogne entitetima i kantonalnim vladama da isto to učine.

"Pozivamo kadrove SDA u Savjetu ministara, Vladi Federacije i kantonalnim vladama da učine sve kako bi se inertni sistem pokrenuo, te da vlastitim angažmanom kompenzuju sporost i moguće opstrukcije u nabavci vakcina. Dajemo punu podršku ljekarima i medicinskim radnicima KCUS-a i Opće bolnice, koji uz nadljudske napore i podršku građana uspijevaju držati pod kontrolom pandemiju i savladati bujanje zaraze, koje je trenutno u Sarajevu najteže u Bosni i Hercegovini. Ti ljudi zaslužuju punu podršku i pomoć, a ne bespotrebne i neutemeljene političke pritiske, optužbe i uvrede kojima su izloženi. Pružamo punu podršku ljekarima i medicinskom osoblju u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a građane pozivamo da im svojim odgovornim ponašanjem pomognu, navodi se u saopštenju.

Kolegijum SDA poziva nadležne institucije da javnosti predoče istinite informacije o namjeni, referencama i iskustvima u upotrebi kineskih respiratora ACM 812 A.

"Pozivamo policiju i nadležno tužilaštvo da hitnom reakcijom spriječe ometanje rada KCUS-a i garantuju sigurnost medicinskog osoblja, kako bi se spriječile fatalne posljedice po liječenje najtežih kovid pacijenata. Pozivamo nadležne istražne i pravosudne institucije da ispitaju porijeklo anonimnog pisma u kojem su iznesene neistinite tvrdnje o masovnom umiranju pacijenata na respiratorima ACM 812 A, s očitom namjerom da se izazove panika među građanima, ugrozi proces liječenja i izazove nepovjerenje u ljekare, te da protiv osoba koje stoje iza ovih laži preduzmu zakonom predviđene korake, ističe se u saopštenju za javnost Kolegijuma SDA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije