Društvo

Šarkić: Donirane vakcine iz Srbije za vakcinaciju prioritetnih grupa

Šarkić: Donirane vakcine iz Srbije za vakcinaciju prioritetnih grupa
Foto: Fena/Arhiva | Šarkić: Donirane vakcine iz Srbije za vakcinaciju prioritetnih grupa
Fena

SARAJEVO - Vakcine AstraZeneca koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo, a koje su na Međunarodni aerodrom Sarajevo dopremljene 9. aprila, biće upotrijebljene za imunizaciju prioritetnih grupa stanovništva, kazao je član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

"Ovih 10.000 doza je malo za jednu masovnu imunizaciju. To nije veliki broj. To je najava treće faze i imunizacija će se vršiti po listi prioriteta. Tu će biti stariji od 75 godina, onkološki pacijenti, pacijenti koji su imali transplataciju i starački domovi, odnosno ono što je po listi priorita po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", kazao je Šarkić.  Dodao je da vakcine prolaze proceduru, te da će nakon odobrenja biti raspoređene.

Šarkić je dodao da kada je riječ o masovnoj vakcinaciji, ona će biti održana u Olimpijskoj dvorani Zetra, u kojoj će biti punktovi.

"Mi Zetru već pripremamo u smislu postavljanja punktova i nekih prvih početnih radova, ali nažalost trenutno imamo mali broj vakcina s kojima najavljujemo treću fazu, ali se ide po prioritetima", kazao je Šarkić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije