Društvo

Savanović:Za zapošljavanje lica sa inavliditetom utrošeno 22,8 miliona KM

Savanović:Za zapošljavanje lica sa inavliditetom utrošeno 22,8 miliona KM
Savanović:Za zapošljavanje lica sa inavliditetom utrošeno 22,8 miliona KM

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je za zapošljavanje i održavanje broja zaposlenih lica sa invaliditetom u proteklih sedam godina utrošeno oko 22,8 miliona KM.

Povodom Međunarodnog dana invalida, Savanović je naveo da je na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom novčanim stimulacijama, posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, zaposleno 1.694 lica sa invaliditetom, za šta je utrošeno oko 4,9 miliona KM.

Za zaposlena lica sa invaliditetom izvršen je povrat svih doprinosa poslodavcima u iznosu od oko 17,8 miliona KM.

Savanović je podsjetio da se ove godine završava petogodišnji period realizacije Strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj, u kojoj je jedna od ključnih oblasti njihovo zapošljavanje, te da je Srpska prva u regionu ovu oblast regulisala posebnim zakonskim propisom.

On je naveo da Vlada Srpske redovno isplaćuje mjesečna novčana primanja ratnim vojnim invalidima, te podsjetio da je u toku realizacija Programa potpunog stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije, kao i da se svake godine za određeni broj ratnih vojnih invalida obezbjeđuje i banjsko-klimatsko liječenje i sredstva za pomoć u liječenju.

"Aktuelni Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, u odnosu na prethodni, omogućio je najtežim ratnim vojnim invalidima prve kategorije uvećan procenat dodatka za njegu i pomoć", istakao je Savanović.

On je dodao da je povećan i procenat dopunskog materijalnog obezbjeđenja za vojne invalide koji nemaju dodatak za njegu i pomoć, da je smanjen i rok za podnošenje zahtjeva za povećanje procenta vojnih invalida po osnovu pogoršanja zdravstvenog stanja sa pet na tri godine, te da je obezbjeđena i prednost pri upisu djece ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije u obrazovne ustanove, dodjelu stipendija i smještaj u studentske domove.

Savanović je izrazio nadu da će dosadašnje, ali i aktivnosti koje će Vlada preduzeti, doprinijeti ispunjenju jednog od strateških ciljeva Srpske - poboljšanju položaja lica sa invaliditetom i njihove potpune socijalne uključenosti u društvo.

"Vjerujem da će se od danas, uvažavajući položaj ratnih vojnih invalida i doprinos koji su oni dali ovom društvu, otvoriti i novo poglavlje u knjizi uspjeha Vlade Republike Srpske u oblasti ukupnog poboljšanja njihovog položaja", naveo je resorni ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije