Društvo

"Zahtjev za otkaz podnijeli anesteziolozi koji su pisali 'pismo'"

"Zahtjev za otkaz podnijeli anesteziolozi koji su pisali 'pismo'"
Foto: Arhiva | Sebija Izetbegović: Zahtjev za otkaz podnijeli anesteziolozi koji su pisali "pismo"

SARAJEVO - Povodom informacije da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 13 anesteziologa dalo otkaz Sebija Izetbegović, generalna direktorica ove zdravstvene ustanove obrazložila je da se radi o ljekarima koji su pisali i "pismo" koje je objavljeno ranije u javnosti.

Naime, Vjeksolav Mandić, federalni ministar zdravstva, juče je poručio da će zatražiti izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

"U  skladu sa svojim nadležnostima tražit ću izvješće članova Upravnog vijeća u ime Vlade FBiH i direktorice KCUS-a te očitovanje vezano za novonastalu situaciju u vezi s anesteziolozima", izjavio je Mandić, nakon čega mu je Izetbegovićeva odgovorila.

"Istina je da su Kolege podnijele zahtjev za otkaz, mada mi se prije toga nisu obratili. Obavještavam vas da KCUS ima 44 specijalista anesteziologije, kao i 14 specijalizanata, od kojih nekoliko uskoro polažu specijalistički ispit. KCUS može i dalje funkcionirati kako za Kanton Sarajevo, tako i za suosnivačke Kantone", navela je Izetbegović u pismu.

Ona je Mandiću obrazložila da se radi o ljekarima koji su pisali i "pismo" koje se objavilo u javnosti, prenosi portal Avaz.

"Pismo je izazvalo veliku uznemirenost javnosti i počele su se javljati porodice pacijenata s prigovorima. Mi smo nakon toga pokrenuli Stručni nadzor nad njihovim radom. Od 17 anesteziologa koji su bili potpisnici "internog dokumenta", a koji je objavljen u javnosti, četvero kolega je povuklo potpis, navodeći da su bili izmanipulirani. Napominjem da se meni kao generalnoj direktorici nikada nisu obratili. Također, nikada nisu prijavili niti jedan konkretan problem u radu, što su bili obvezni po zakonu i procedurama KCUS-a", navodi Sebija Izetbegović u pismu ministru Mandiću.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je ranije, po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije