Društvo

Šeranić: Do kraja sedmice moguće korištenje vakcina

Šeranić: Do kraja sedmice moguće korištenje vakcina
Foto: N.N. | Šeranić: Do kraja sedmice moguće korištenje vakcina

BANJALUKA - Nadam se da bi do kraja ove sedmice mogli krenuti u korištenje 20.000 doza ruskih vakcina "Sputnjik V" za imunizaciju virusa korona koje su danas stigle u Banjaluke, rekao je na dočeku ovih vakcina Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ova doza vakcina po interventnom uvozu mora ići prvo na kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će biti spremna za upotrebu i ide u distribuciju prema zdravstvenim ustanovama.

"Institut za javno zdravstvo RS zajedno sa zdravstvenim ustanovama će koordinisati cijeli proces vakcinacije. Radi se o 20.000 doza prve komponente za 20.000 ljudi, te očekujemo da u narednom periodu dobijemo drugu komponentu. Ovo je veoma sličan princip kao što radi Srbija. Cilj je da što prije krenemo u vakcinaciju, te onda čekamo one količine koje su potrebne za revakcinaciju", naveo je Šeranić.

Dodao je da bi u toku iduće sedmice mogli dobiti drugu komponentu ruskih vakcina "Sputnjik V", ali da su to stvari koje se dogovaraju sa proizvođačem.

"Mi sada ulazimo u masovniju priču kada je u pitanju sama vakcinacija i okrećemo se ka stanovništvu da što brže vakcinišemo što veći broj lica", naglasio je Šeranić.

Najavio je da je za sutra u 13 časova zakazan sastanak s "Pfizerom".

"Određene stvari koje je 'Pfizer' u svom pismu dostavio se provjeravaju i utvrđuju na način da oni žele da se uvjere u vjerodostojnost podataka koje imamo", kazao je on.

To su, kako je pojasnio, između ostalih bili kontrola kvaliteta, distribucija, čuvanje, način obezbjeđenja.

"Dobili smo pismo i od Kovaks sistema u vezi s isporukom 'AstraZenecine' vakcine tako da očekujemo da se određene stvari koje su tražili kroz ugovor razmotre ove sedmice i da institucije daju svoje mišljenje o tome. Do kraja marta je predviđeno da dobijemo te vakcine i očekujem da će Kovaks odgovoriti na sve naše zahtjeve, jer smo mi na vrijeme ispunili sve naše obaveze", kazao je Šeranić.

Premijer RS Radovan Višković je rekao da se narednih dana u Republici Srpskoj očekuje dolazak druge komponente ruskih vakcina.

"Sve se radi prema planu vakcinacije. Ono što smo obećali građanima Republike Srpske to i ispunjavamo", naglasio je Višković.

Dodao je da su preko sistema Kovaks uplatili 400.000 doza vakcina, te očekuju isti kontingent ruske vakcine.

"Takođe imamo obećanje iz Evropske unije za vakcine te radimo na obezbjeđenju određenih doza kineskih vakcina. S Rusima smo okvirno potpisali ugovor za nabavku 1,2 miliona doza jer niko ne zna do kada će se vakcinacija obavljati i da li će biti drugi ili treći krug vakcinacije", rekao je Višković.

Istakao je da do kraja marta očekuju isporuku 100.000 doza Sputnjika V.

"Sukcesivno ćemo dobijati vakcine. U Kovaks sistem više ne vjerujem i ako ispoštuju do kraja marta - ispoštuju, ako ne - imamo način kako ćemo zaštititi naše građane. Ako ne ispoštuju obavezu, treba da preduzmemo sve zakonski predviđene mogućnosti i tužbu, ali to je odluka Predsjedništva BiH", naglasio je Višković.

Istakao je da će se vakcinisati, ali neće odmah jer je preležao koronu, te da će njegov izbor biti ruska ili kineska vakcina.

"Prvi mart za građane Republike Srpske nije praznik, ali ovaj dan slavimo zbog dolaska 20.000 doza vakcine Sputnjik V. Ovo je za nas dan stradanja i progona jer znamo da su 1. marta na Baščarčiji u Sarajevu ubijeni sveštenik i stari svat na srpskoj svadbi. Mi ne možemo slaviti pogibiju naših ljudi", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije