Društvo

Šeranić: Odobren uvoz ruske vakcine u RS, vakcinacija od sljedeće sedmice

Šeranić: Odobren uvoz ruske vakcine u RS, vakcinacija od sljedeće sedmice
Foto: Arhiva | Šeranić: Odobren uvoz ruske vakcine u RS, vakcinacija od sljedeće sedmice

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja Republike Srpske danas je izdalo rješenje kojim je odobren uvoz 2.000 doza vakcine "Sputnjik", na zahtjev uvoznika "Krajinagrup" Banjaluka, a prva vakcinacija mogla bi početi već sljedeće sedmice.

Resorni ministar Alen Šeranić, za Radio Republike Srpske rekao je da se, osim 200.000 doza ruske vakcine za Republiku Srpsku, tokom ovog mjeseca očekuju i prve količine vakcina iz "Kovaks" mehanizma za BiH.

Srpska je, ističe ministar, iskazala potrebu i za kinesku vakcinu, a do ljeta očekuje intenzivnu imunizaciju.

"Prve vakcine "Sputnjik" biće dovoljne za imunizaciju 1.000 osoba i namijenjene su zdravstvenim radnicima u odjeljenima za kovid", ističe ministar Alen Šeranić.

Dodaje da očekuju 200.000 doza vakcine krajem februara, te još toliko u martu, kada će početi masovnija imunizacija. Prva, sa količinom vakcina koje su stigle, može početi već sljedeće sedmice.

"Јa sam danas potpisao rješenje o interventnom uvozu vezano za ovu količinu vakcina koja je dospjela za potrebe Republike Srpske, tako da će, shodno zakonskim procedurama, ovlašteni distributer imati mogućnost sada da završi carinske procedure uvoza, da preuzme vakcine i potom da ih uputi Agenciji za lijekove BiH koja treba da izda rješenje vezano za kontrolu kvaliteta. Očekujemo da, ukoliko to bude gotovo u sljedećoj sedmici, tada bi se moglo početi i sa aplikacijom samih vakcina", naglasio je Alen Šeranić.

Preduzeće "Krajinagrup" Banjaluke zvanično je dobilo posao nabavke 200.000 ruskih vakcina za Republiku Srpsku u iznosu od blizu 11 i po miliona maraka. 

Govoreći o dinamici vakcinacije, ministar Šeranić je rekao da će primarni biti zdravstveni radnici, starija lica i lica sa hroničnim oboljenjima.

"Važno je da smo pokrenuli aktivnosti na evidenciji svih lica koja budu htjela da se vakcinišu kako bi smo mogli da imamo adekvatan plan i blagovremeno obavještavamo građane prijavljene za vakcinaciju. Očekujem da će dinamika vakcinacije zdravstvenih radnika ići brže i da neće nastajati gužve", dodao je Alen Šeranić.

Govoreći o "Kovaks" mehanizmu nabavke vakcina protiv virusa korona, ministar zdravlja je rekao da je Republika Srpska prošle godine uplatila oko sedam miliona maraka za nabavku vakcina preko ovog programa za vakcinaciju 200.000 lica. Prve vakcine i iz ovog programa, Šeranić ističe, mogle bi doći u ovom mjesecu.

"Mi smo dobili obavijest da se planira da se u drugoj polovini februara prema BiH isporuču 23.400 doza Fajzerove vakcine, a da bi se u martu razmišljalo o isporuci veće količine Astra-Zenekine vakcine", naglasio je ministar Alen Šeranić.

"Srpska je izrazila interes i za kinesku vakcinu, a Ministarstvo zdravlja Srpske očekuje vakcinaciju od 40 do 50 odsto stanovništva. Građanima, ukoliko to bude moguće, biće ponuđen izbor vakcine koju žele da prime", rekao je ministar Šeranić.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za informisanje UIO, potvrdio je za "Nezavisne" da se vakcine i dalje nalaze na sarajevskom aerodromu, u komori pod temperaturnim režimom.

"Carinska procedura uvoza vakcina iz Rusije još nije okončana. I dalje se čeka da uvoznik dostavi svu neophodnu dokumentacju za obavljanje uvoznog carinskog postupka. Neophodno je da ovlašteni špediter prvo podnese carinsku prijavu (brazac JCI), za uvozno carinjenje i priloži svu potrebnu dokumentaciju, između ostalog i rješenje Ministarstva zdravlja RS, jer je riječ o interventnom uvozu", kazao je danas Kovačević.

Dodaje da čim se podnese carinska deklaracija za uvozno carinjenje i bude priložena sva neophodna dokumentacija, carinska služba će vrlo brzo završiti postupak. 

Dragoslav Popović, konsultant UNICEFA, rekao je da će obećanje "Kovaks" programa o isporuci vakcina protiv virusa korona biti ispunjeno, te da misli da će BiH vakcine dobiti vrlo brzo. Rekao je da je jedan od ključnih problema bio i to što su mnoge zemlje naručivale više vakcina nego što im je potrebno.

"Siguran sam da će 'Kovaks' zaživjeti. Prve isporuke su krenule i u zemlje regiona. Mislim da će BiH biti prva zemlja u regionu koja će ih primiti vrlo brzo", rekao je Popović.

Dodik: Ruske vakicine koje su stigle u Sarajevo namijenjene za RS

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik ve", koje su stigle na sarajevski aerodrom, namijenjene Republici Srpskoj za vakcinaciju medicinskog osoblja u kovid odjeljenjima.

Dodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je Republika Srpska naručila i platila te vakcine.

"Mi smo se opredijelili za nabavku vakcina kroz program `Kovaks`. Republika Srpska je uplatila 6,5 miliona evra, a taj program ne funkcioniše. Federacija BiH je kasnila sa uplatom i omogućili su da kasnimo u prioritetima za isporuku", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, predstavnik UN za program vakcina protiv virusa korona je odredio rok za uplatu novca kako bi raspodjela vakcina počela krajem januara ili početkom februara, da bi u svemu tome kod uplate FBiH kasnila. 

"Republika Srpska će dobiti vakcine za 6,5 miliona evra, FBiH za ono što je platila i ne idemo više na taj zajednički program. Mislim da je to bila greška. Mi smo mogli da obezbijedimo, a pokušavamo i obezbjediti nove vakcine putem naših kontakata sa Rusijom i Kinom", naglasio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska tokom februara treba da od Rusije, odnosno proizvođača, dobije oko 100.000 vakcina.

"Da li će to biti u ovakvim dramatičnim okolnostima distribucije vakcina u svijetu, vidjećemo. Mi smo u prioritetu i mi ćemo ih dobiti", poručio je Dodik i istakao da je Srpska spremna da FBiH, ukoliko to zatraži, pozajmi 10.000 ili 15.000 vakcina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije