Društvo

Šeranić: U Srpskoj nije izolovan delta soj virusa korona

Šeranić: U Srpskoj nije izolovan delta soj virusa korona
Foto: Srna | Šeranić: U Srpskoj nije izolovan delta soj korona virusa

BANJALUKA - U Republici Srpskoj nije izolovan delta soj korona virusa, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

"Prošle sedmice je rađeno sekvencioniranje. Nije izolovan delta soj, što se tiče uzoroka koji su bili u obradi izolovan je takozvani alfa soj koji je bio u martu ili aprilu ove godine, tako da u ovom trenutku u Republici Srpskoj nemamo potvrdu za izolaciju delta soja", rekao je Šeranić.

O procesu imunizacije, Šeranić je rekao da je danas u Banjaluci održan sastanak sa direktorima domova zdravlja i predstavnicima bolnica i zavoda iz Republike Srpske na kojem je razgovarano o ubrzavanju vakcinacije i potrebi rada vakcinalnih punktova duži period, otvaranju vakcinalnih punktova tokom vikenda i učešću Zavoda za medicinu rada i sporta u vakcinaciji privrednih subjekata.

Šeranić je rekao novinarima da je razgovarano i o učešću bolnica, u smislu pomoći domovima zdravlja, u većim gradovima gdje ima potrebe za kapacitetima ljudstva, izvještavanju o vakcinaciji i svemu onome što se radi.

On je rekao da su predstavnike domova zdravlja upoznali o aktivnostima i aktima koje je u posljednjih nekoliko sedmica donijelo Ministarstvo zajedno sa Institutom za javno zdrvstvo.

Šarenić je rekao da će od ponedjeljka praviti jednu veću kampanju, s obzirom na to da su količine vakcina takve da omogućavaju vakcinaciju građana bez obzira kojoj kategoriji pripadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije