Društvo

Šeranić: Uskoro vakcinacija mlađih od 65 godina s hroničnim oboljenjima

Šeranić: Uskoro vakcinacija mlađih od 65 godina s hroničnim oboljenjima
Foto: N.N. | Šeranić: Uskoro vakcinacija mlađih od 65 godina s hroničnim oboljenjima

BANJALUKA - Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je prostor u banjalučkom Velesajmu opremljen za prijem pacijenata, njihov pregled, vakcinaciju i mjesto gdje će se pratiti nakon što prime vakcinu.

"Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravstvo, naši građani koji su do sada primili vakcine u RS nisu imali značajnije neželjene reakcije na vakcine", rekao je Šeranić.

Dodao je da su u BiH stigle količine Pfiezer i AstraZeneca vakcina, te da očekuju vakcine kineskog proizvođača.

"Time ćemo, nadam se, u toku ove sedmice pozvati i lica mlađa od 65 godina koja boluju od hroničnih oboljenja da se prijave za vakcinaciju, čime završavamo drugu fazu vakcinacije", kazao je Šeranić.

Dodao je da nakon toga dolazi treća faza kada će se za vakcinaciju moći prijaviti svi radnici koji rade u javnim službama, prije svega prosvjetni radnici, kao i policija.

Naveo da danas u hali Velesajma radi pet do sedam punktova, a da je mogućnost mnogo veća, što će omogućiti da kada se krene u masovnu vakcinaciju protočnost bude dobra.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da vakcinacija predstavlja najbolji način zaštite stanovništva.

"Vakcina predstavlja preventivno sredstvo zaštite koja omogućava da zaražene osobe ne razviju težu kliničku sliku", rekao je Zeljković.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluka, kazao je da je grad Banjaluka za proces vakcinacije izdvojio 300.000 KM.

"Zahvalan sam zaposlenima u Gradskoj upravi koji ovdje rade. Izvršili smo preraspodjelu radne snage, kako ne bismo dodatno izdvaji finansijska sredstva", kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, novinarima.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da se za sada prijavilo oko 14.000 građana starijih od 65 godina.

Istakla je da je danas, ali i u narednih nekoliko dana predviđeno da dnevni protok građana koji se budu vakcinisali bude oko 300.

"Plan je da ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvolila, da se u ovom prostoru vakciniše do 1.000 građana dnevno", navela je Todorovićeva.

Živko Radišić, bivši član Predsjedništva RS, koji je danas primio prvu dozu vakcine protiv virusa korona, kaže da je na vakcinaciju došao u pratnji supruge, te da vjeruje u zdravstvo i da nije imao dilemu da li da primi vakcinu.

"Očito je da je čitav svijet suočen s novim bolestima, tako da je zahvaljujući zdravstvenim radnicima, koji su pokazali izuzetnu hrabrost, imamo ovaj spas za čovječanstvo. Ovdje nije borba za čovjeka pojedinačno, već za cijelo čovječanstvo", rekao je Radišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije