Društvo

Šeranić posjetio bolnicu u Foči

Šeranić posjetio bolnicu u Foči
Foto: Srna | Šeranić posjetio bolnicu u Foči

FOČA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić posjetio je danas Univerzitetsku bolnicu u Foči gdje su u toku radovi na zgradi hirurgije i intenzivne njege koja je rekonstruisana i opremljena u okviru projekta modernizacije.

Šeranić je rekao novinarima da su do sada završeni objekat neurologije, onkologije, angio-sala i četvrti sprat centralnog bloka, te naveo da se nastavljaju radovi na operacionom bloku i da ostaje još rekonstrukcija kardiologije.

"Činjenica je da je epidemija virusa korona ostavila trag, ne samo na proces radova, nego je bilo teško funkcionisati i obaviti sve što je potrebno, ali radovi i dalje teku", rekao je Šeranić.

On je naveo da će na taj način biti završen projekat "Modernizacija Univerzitetske bolnice u Foči - rekonstrukcija, dogradnja centralnog objekta `B` i nabavka opreme".

Šeranić kaže da se ovakva struktura radova obavlja u svim bolnicama u Republici Srpskoj, te da je Vlada juče na sjednici usvojila informaciju o idejnom arhitektonskom rješenju za bolnicu u Trebinju.

"Otvaramo novi ciklus kada su u pitanju bolnice u Republici Srpskoj i nadam se da ćemo kroz sve te strukturne projekte u potpunosti reorganizovati i reformisati sam sistem naslonjen na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i novi Zakon o evidencijama i medicinskoj dokumentaciji i Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju, čime zdravstveni sistem u Srpskoj uvodimo u potpunosti u 21. vijek", poručio je Šeranić.

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Radomir Marić rekao je da su u toku radovi na operacionim salama i mašinskim postrojenjima.

"Adaptirani prostor je površine oko 1.500 metara kvadratnih i obuhvata kompletno hirurško odjeljenje, odnosno tri odjeljenja ortopedije, hirurgije, urologije sa njihovim administarativnim dijelom", precizirao je Marić.

On je dodao da će pacijenti, koji su zbog skučenosti prostora, bili raspoređeni po drugim odjeljenjima, biti vraćeni.

Marić je rekao da ova zdravstvena ustavnova ne kasni sa ispunjavanjem ugovora koji je potpisan sa Fondom zdravstvenog osiguranja, te da u potpunosti ispunjava sve preuzete obaveze zahvaljujući angažovanju svih zaposlenih.

"Projekat za sada ide na zadovoljavajući način i mislim da ćemo do kraja godine završiti najbitnije radove što se tiče funkcionalnosti objakata", naveo je Marić.

On je istakao da svako odjeljenje u kojem se završe radovi odmah počinje sa radom.

"Nemamo nikakva čekanja, uselićemo na ovo odjeljenje i početi da radimo kao što smo počeli sa angiosalom koju smo otvorili i uradili više od 110 koronorgrafija, ugradili stentove", rekao je Marić.

On je zaključio da je Univerzitetska bolnica u Foči pokazala da ima zavidan nivo pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, kako sa tog područja, tako i iz istočnog dijela Srpske, pa i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije