Društvo

Šeranić u posjeti Trebinju: Obećana pomoć zdravstvenim ustanovama

Šeranić u posjeti Trebinju: Obećana pomoć zdravstvenim ustanovama
Foto: N.N. | Šeranić u posjeti Trebinju: Obećana pomoć zdravstvenim ustanovama

TREBINJE - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pohvalio je danas požrtvovanosti zdravstvenih radnika u istočnoj Hercegovini u borbi protiv korone i čestitao Domu zdravlja Trebinje na uspješnom procesu vakcinacije, najavivši pri tom pomoć onim zdravstvenim ustanovama kojim je ona trenutno najpotrebnija.

Svjestan, kako kaže, da je u istočnoj Hercegovini u proteklih petnaestak dana bila izuzetno teška situacija, on je istakao da je zadovoljan odgovorima na pandemiju i zdravstvenih radnika i samih lokalnih zajednica, iako se u pojedinim opštinama dugi niz godina povlači određena problematika koja će se pokušati riješiti.

"Ministarstvo će pomoći opštinu Berkovići da se nabavi jedno sanitetsko vozilo koje je neophodno za ovu opštinu, a sagledaćemo i mogućnosti boljeg funkcionisanja domova zdravlja i bolnica", dodao je Šeranić.

Istakao je zajedno sa Institutom sagledati mogućnosti da se prema opštinama istočne Hercegovine uputi veća količina vakcina. Šeranić je posjetio i Kovid odjeljenje Bolnice Trebinje, uvjerivši se, kako kaže, i u vrlo odgovoran rad medicinskog osoblja, ali i u hrabar duh samih pacijenata.

Budući da su se u vrijeme ministrove posjete vakcinisale osobe kod kojih su ranije postojale privremene kontraindikacije na vakcinu, a koje su trebale biti vakcinisane prvom dozom još 20. marta, dr Jelena Durić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje, potvrdila je da se u ovom gradu vakcinacija odvija na zadovoljavajućem nivou, te da se zbog dobrobiti svih željno očekuju i nove isporuke vakcina.

"Ovim zaokružujemo oko 2.000 vakcinisanih osoba u Trebinju prvom dozom i 1.650 osoba koji su primili drugu dozu vakcine. Veliki broj prijavljenih ljudi nas raduje i ohrabruje da tražimo od ministarstva i Instituta veći broj vakcina i nadam se da ćemo ih što prije dobiti", kazala je Durićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da su s ministrom razgovarali o budućim planovima i potrebama.

"Mi smo stava da je potrebno iznaći rješenje da se i iz budžeta lokalnih zajednca podrže zdravstveni radnici, ali da se u skladu sa mogućnostima pomognu i objekti", kazao je Ćurić.

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić napomenuo je da je ministra obavijestio o činjenici da broj pacijenata ne može biti jedina mjera za raspodjelu sredstava, što je slučaj u njegovoj opštini, u kojoj, pored Doma zdravlja, postoji i privatna ambulanta porodične medicine.

Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević je apelovao da se proces imunizacije u istočnoj Hercegovini odvija u skladu sa ostalim regijama, odnosno, da svi jednako budu zastupljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije