Društvo

Sestre Maša i Milana odigrale remi i ponijele pehar kući

Sestre Maša i Milana odigrale remi i ponijele pehar kući
Foto: Ustupljena fotografija | Sestre Maša i Milana odigrale remi i ponijele pehar kući

TESLIĆ - Sestre bliznakinje Milana i Maša Babić (15) iz Teslića ponovo sijaju zlatnim i srebrnim sjajem jer su na nedavno održanom Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u grupi djevojaka do 16 godina zajedno došle do finala, odigrale remi i kući po 10. put s ovog takmičenja ponijele pehar.

Inače, sestre Babić, koje su FIDE majstori, su kao članice Omladinskog šahovskog kluba "Teslić" briljirale u Sarajevu, na takmičenju održanom od 23. do 26. maja, i tako uspješno predstavile svoj klub i opštinu Teslić.

Iako su, kako kažu za "Nezavisne", imale jaku konkurenciju, ipak su očekivale da će i ovaj put osvojiti pehar.

Maša Babić, koja je osvojila srebrnu medalju, kaže da su očekivale najbolji rezultat.

"Nadale smo se prvom i drugom mjestu jer već 10 godina držimo taj rekord, a sve zavisi koja će biti prva, a koja druga. Ovaj put je bio neriješen rezultat. U suštini, to je nebitno, jer mi smo osvojile pehar, što je najbitnije", ističe Maša za "Nezavisne".

Njih dvije su učenice prvog razreda srednje Medicinske škole Doboj, no uspijevaju uskladiti sve obaveze, a u susret im izlazi i nastavno osoblje.

"Mi smo u septembru prošle godine krenule u Medicinsku školu Doboj i svi nam izlaze u susret, a pogotovo direktorica Milena Damjanović, ali i nastavnici, koji takođe podržavaju šah i naš rad", kazala je Maša, dok se Milana nadovezuje i dodaje da im je to zaista bitno.

Kako kaže Maša, s obzirom na to da se bliži kraj školske godine, imaće više vremena da nastupaju na određenim takmičenjima.

"Recimo, ovog vikenda imamo takmičenje međunarodnog karaktera u Gračanici, zatim ćemo imati turnir u Hrvatskoj, koji igramo već godinama u katedskoj i seniorskoj grupi. Bitan nam je turnir u Zagrebu, gdje dolaze svjetski šahisti, gdje smo takođe igrali prošle godine i ostvarile prvo i drugo mjesto. Pored toga, u septembru igramo Premijer ligu BiH, pa bi trebalo da bude Olimpijada u Budimpešti. To je plan koji planiramo da ispunimo", ističe Maša.

I Milana dodaje da su se nadale ovom rezultatu, te da je ovo već deseti put da su prvakinje Republike Srpske i BiH.

"Igrale smo bez poraza. Očekivale smo da ćemo biti najbolje, a prije dvije sedmice smo igrale i u Banjaluci, i to na 'Banjaluka open 2024', i tu sam osvojila prvo mjesto među seniorima. Ono što je zanimljivo je to što mi još od šeste godine igramo sa seniorima", istakla je Milana.

Kada je školska godina u pitanju, kako kažu sestre Babić, tada treniraju mnogo manje, jer su im bitnije školske obaveze.

"No, zato ljeti treniramo šest do osam sati dnevno, a sve zavisi od toga za koju se varijantu odlučimo, odnosno da li taj dan učimo nešto ili razrađujemo", kazala je Maša.

Inače, organizator 24. kadetskog i juniorskog prvenstva bio je Šahovski savez Federacije BiH, a od 129 učesnika ovog prvenstva 54 je bilo iz Šahovskog saveza Federacije BiH, 50 iz Šahovskog saveza Republike Srpske i 25 iz Šahovskog saveza Herceg Bosne. Najbolje plasirani igrači predstavljaće BiH na Evropskom i Svjetskom kadetskom i juniorskom prvenstvu. Za uzraste od osam do 18 godina Evropsko prvenstvo će se održati u Češkoj, u Pragu, a Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije