Društvo

Smanjuje se broj preminulih i novih slučajeva korone u FBiH

Smanjuje se broj preminulih i novih slučajeva korone u FBiH
Foto: N.N. | Smanjuje se broj preminulih i novih slučajeva korone u FBiH

SARAJEVO - Broj smrtnih ishoda u Federaciji BiH smanjio se za 11 odsto, a novih potvrđenih slučajeva virusa korona za 21 odsto, saopštila je danas federalna Vlada.

Epidemiološka situacija se u tom enitetu, kako je navedeno, stabilizuje.

"Na nivou Federacije sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 odsto i na 100.000 stanovnika sa današnjim danom iznosi 255 slučajeva. Najveća incidenca je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu", navedeno je u saopštenju.

Federalni premijer Fadil Novalić danas je održao onlajn sastanak sa kantonalnim premijerima, te su u izvještajima naveli da i u kantonima epidemiološka situacija ide ka blagoj fazi poboljšanja.

Premijeri kantona predložili su da se ograničenje kretanja građana u FBiH sa 21.00 časa pomjeri na 23.00 časa uveče do 5.00 časova ujutro, a Novalić je naveo da će prijedlog uputiti federalnom Kriznom štabu na razmatranje.

Novalić je informisao kantonalne premijere o preduzetim aktivnostima na nabavci nabavci vakcina od ruskih, kineskih i američkih proizvođača, kao i op mogućnostima upotrebe brzih testova.

On je rekao da će Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinhronizovane aktivnosti da bi se na području FBiH počeli primjenjivati brzi testovi, čija primjena se pokazala korisnom.

"Pi-si-ar testovi kao referentni primjenjuju se i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja van granica", rekao je Novalić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije