Društvo

Sociolog Siniša Marčić o tragediji u Srbiji: Svi moramo staviti prst na čelo

Sociolog Siniša Marčić o tragediji u Srbiji: Svi moramo staviti prst na čelo
Foto: Tanjug/Ilustracija | Sociolog Siniša Marčić o tragediji u Srbiji: Svi moramo staviti prst na čelo

BANJALUKA - Sociolog Siniša Marčić, osvrćući se na tragediju u školi u Beogradu, gdje je učenik ubio školskog radnika i grupu učenika, smatra da svi moramo ozbiljno staviti prst na čelo i postati bar malo bolje verzije sebe.

"Možemo kriviti nemarne ili preambiciozne roditelje, vršnjačko nasilje, dosadni ili rigidni školski sistem, bahate političare, društvene medije, pretjeranu upotrebu pametnih telefona, opštu klimu u društvu, kult oružja, kulturu nasilja ili sve to zajedno. Sada je prekasno za sve žrtve i njihove porodice", ističe Marčić.

Prema njegovim riječima, djeca samo upijaju vibracije frustriranog društva, okružena negativnostima i devijacijama koje nas svakodnevno bombarduju, a prije svega desetak godina bile bi nezamislive u javnom prostoru. 

"Oni su samo rezultat onoga što odrasli svjesno ili nesvjesno podržavaju", rekao je Marčić.

Ističe da pretužna tragedija iz Srbije pokazuje da smo svi pomalo krivci jer ćutimo, jer okrećemo glavu, jer nam je bitnije da se ne zamjeramo moćnicima od principa na kojima smo rasli od djetinjstva, jer voajerski gutamo gadosti sa TV prijemnika i (ne)svjesno podržavamo ludosti na internetu. 

"Svi mi moramo ozbiljno staviti prst na čelo i postati bar malo bolje verzije sebe. Da se ne ponovi. Jer kad se desi, uvijek je prekasno.

Posvetimo u tišini otkucaje naših srca svima kojima se život poput praha rasuo", naveo je Marčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije