Društvo

Stojković: Proces liječenja matičnim ćelijama zavisi od vrste bolesti

Srna

BANJALUKA - Proces i uspješnost liječenja matičnim ćelijama zavisi od vrste bolesti koja se liječi, ali je veoma bitno znati da nijedna matična ćelija nije univerzalna, istakao je profesor humane genetike Miodrag Stojković.

"Postoji više tipova matičnih ćelija. Sve su podjednako potrebne, ali nijedne nisu univerzalne", rekao je Stojković novinarima u Banjaluci pred početak naučnog predavanja "Embrioni i matične ćelije: Od laboratorije do pacijenta".

On je naveo da neke od bolesti liječe matične ćelije koje se dobijaju iz pupčane vrpce, ali da su mnogo rasprostranjenije one koje se dobijaju iz koštane srži.

"Matične ćelije koje se dobijaju iz masnog tkiva koriste se za liječenje rana. Postoje i pluripotentne matične ćelije, zatim indukovane koje su stare svega osam godina, jer su vještačke", dodao je Stojković.

On je ukazao da uspjeh liječenja zavisi od vrste bolesti, te da je terapiju matičnim ćelijama najčešće potrebno ponoviti kada je riječ o krvnoj bolesti.

Stojković je upozorio da se pacijent, prije liječenja matičnim ćelijama, treba da informiše da li se određena bolest liječi tim ćelijama ili je u fazi ispitivanja.

On je rekao da na Balkanu, nažalost, nema referentne ustanove za liječenje matičnim ćelijama, ali da postoji i nedostatak banaka za matične ćelije gdje bi se one mogle pripremiti po standardima da bi poslužile kao lijek.

Prema njegovim riječima, najbolje ustanove za liječenje matičnim ćelijama nalaze se u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Izraelu i SAD.

Predavanje "Embrioni i matične ćelije: Od laboratorije do pacijenta" organizovao je Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" povodom 80 godina rada ove ustanove.

Direktor Instituta Drago Nedić rekao je da ova ustanova ima 73 akreditovane metode, i to one koje se odnose na obavezne dijagnostike zaraznih bolesti, analizu higijenske ispravnosti kvaliteta hrane, hrane za životinje i vode.

"Veterinarski institut može sigurno građanima da garantuje kvalitet i ispravnost tih proizvoda, ali i proizvođačima, koji planiraju da izvoze te proizvode, da rezultate analize koje dobiju u Institutu mogu sigurno da koriste u prometu robe", naglasio je Nedić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije