Društvo

Svjedočenje srpskog logoraša o zločinu u Sarajevu

Svjedočenje srpskog logoraša o zločinu u Sarajevu
Svjedočenje srpskog logoraša o zločinu u Sarajevu

BIJELJINA - Sarajevski Srbin Radoslav Bratić koji živi u Australiji predstavio je večeras u Bijeljini svoju knjigu "Ima li Gage - zapisi iz silosa mržnje" u kojoj svjedoči o 1.235 dana tamnovanja u zloglasnom muslimanskom logoru u Tarčinu.

"Republiku Srpsku doživljavam kao svoju državu, svoju domovinu, i ako je to što smo mi ležali u Silosu imalo doprinijelo da se oformi Reublika Srpska, ja sam ponosan, i opet bih sve podnio", rekao je Bratić Srni.

Na predstavljanju knjige u bijeljinskoj Galeriji autor je rekao da je njegov motiv za pisanje bila želja da se muslimanski zločin ne prećuti, da se čuju srpske žrtve, da se zlo ne zaboravi i ne oprosti.

Bratić je knjigu posvetio svim nevinim žrtvama rata u BiH, iznoseći na 450 strana potresno lično svjedočenje o vremenu od zatvaranja u zloglasni sarajevski logor Silos u Tarčinu maja 1992. godine, do oktobra 1995. godine.

"U logor su me odvele komšije, policajac koji je sa mnom odrastao i družio se pokucao je na vrata, pitao ima li Gage, ima, i u Silos, 1.235 dana - bez ikakve krivice", prisjeća se Bratić, koji je do rata radio kao upravnik Pošte u rodnom mjestu Pazarić nadomak Sarajeva.

On kaže da je kroz logor Silos prošlo 800 Srba, od kojih je 150 bilo zatočeno cijeli rat, svi bez krivice, osim što su Srbi.

"Samo naše zatvaranje bez krivice je zločin, 24 logoraša ubijena su dok su prisilno kopali rovove na linijama fronta, ja sam za dva mjeseca tamnovanja izgubio 45 kilograma", istakao je Bratić.

Prema njegovim riječima, za medicinu je čovjek koji dnevno gubi 300 grama mrtav čovjek, a srpski logoraši su i to preživjeli, kao i mnoge torture, mučenja, poniženja i zlostavljanja i zato preživjeli ne treba da ćute, nego da svjedoče istinu kao put do pravde.

Bratić je 1996. godine posredstvom Crvenog krsta otišao u Australiju i u Sidneju živi sa suprugom i dvojicom sinova, a izdržava se radom na građevini.

U rodni Pazarić, Bratić odlazi da obiđe grobove predaka koji su sve što ga još veže za Sarajevo, a sa muslimanima više ne kontaktira, ni u BiH ni u Sidneju.

On kaže da te kontakte ne želi i da ne može da oprosti mržnju koju je preživio u logoru Silos.

Bratić i u Australiji prati sva dešavanja u Republici Srpskoj i u BiH, i zna za sudski postupak koji se godinama vodi protiv sedam odgovornih za ratni zločin u Silosu, koji se brane sa slobode.

On ukazuje da ovi zločinci uživaju podršku vlasti i očekuje da će dobiti minimalnu kaznu.

Izdavač knjige "Ima li Gage - zapisi iz silosa mržnje" je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a u dodatku je objavljen i nepotpun spisak srpskih logoraša iz zloglasnog muslimanskog logora Silos u sarajevskom naselju Tarčin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije