Društvo

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Oboljeli u FBiH još bez prava na trakice

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Oboljeli u FBiH još bez prava na trakice
Foto: N.N. | Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Oboljeli u FBiH još bez prava na trakice
Renata Milić

BANJALUKA, SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini je teško biti majka ili otac s dijabetesom, imati dijete s dijabetesom, 15 puta dnevno se bosti, kako insulinom tako trakicama, i kada još znaš da u susjedstvu postoje djeca koja te injekcije primaju 15 puta mjesečno.

Priča ovo Midhat Mujić, predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH, koji je i endokrinolog, povodom ovogodišnjeg obilježavanja 14. novembra  Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Ovogodišnje obilježavanje je posvećeno prevenciji i liječenju žena.

Mujić kaže da je stanje u FBiH, kada su u pitanju dijabetičari, katastrofalno, da ne postoji dijabetološka zdravstvena zaštita kao ni strategija prevencije ove bolesti. Neophodno je, kaže, da pacijenti, struka i institucije razgovaraju i iznađu rješenje.

Naime, prema negovim riječima, jedino u Federaciji, posmatrajući region, dijabetičari nemaju pravo na trakice, dok je u RS taj problem riješen tako što se po prioritetima obezbjeđuje određen broj trakica koje se koriste za mjerenje nivoa šećera.

"Naši oboljeli daju sebi doze insulina, a da prethodno nisu izmjerili nivo šećera. To nema nigdje. Svakodnevne teškoće s kojima se susreću oboljeli od dijabetesa dodatno je zakompliciralo i brisanje s esencijalne liste glukagona, lijeka protiv hipoglikemije (snižen nivo šećera u krvi), a koji je sada stavljen na bolničku listu", priča Mujić.

Snježana PopovićPejičić, predsjednica Saveza dijabetoloških i endokrinoloških udruženja RS, kaže da je prošle godine zabilježeno oko 1.400 novooboljelih, dok ukupno ima oko 100.000.

"Ono što primjećujemo je da je veći broj oboljelih žena, 55 odsto. Oko 95 odsto dijabetičara boluje od dijabetesa tipa dva, dok se preostalih pet odsto oboljelih bori s tipom jedan i to su pretežno djeca i adolescenti", precizira PopovićPejičićeva.

Pojašnjava da dijabetes tipa jedan nastaje zbog imunološkog poremećaja, pri čemu organizam uopšte ne stvara insulin, dok kod tipa dva organizam stvara insulin, ali nedovoljno. Ovaj tip šećerne bolesti često nastaje kao posljedica gojaznosti, stresa, uticaja nasljednih faktora, nedostatka fizičke aktivnosti, neadekvatne ishrane ili alkoholizma.

Ljubiši Sandiću, predsjedniku Udruženja dijabetičara regije Banjaluka, je u četvrtoj godini utvrđen dijabetes tipa jedan.

Kaže da se dijabetičari u RS susreću s nizom problema, od kojih izdvaja nedovoljan broj trakica.

Smatra da se Dan borbe protiv dijebetesa treba obilježiti kroz rad na terenu, edukaciju i obilazak oboljelih koji se ne mogu pokrenuti i doći na mjerenja.

Kako navode iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u FBiH, u BiH od dijabetesa ukupno boluje oko 360.000 ljudi, od te brojke skoro pola i ne zna da ima dijabetes.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije