Društvo

Svjetski dan borbe protiv side: U BiH registrovano 287 osoba zaraženih HIV virusom

Svjetski dan borbe protiv side: U BiH registrovano 287 osoba zaraženih HIV virusom
Svjetski dan borbe protiv side: U BiH registrovano 287 osoba zaraženih HIV virusom

BANJALUKA,SARAJEVO – S podacima kojima se raspolaže, od prvog slučaja 1986. godine pa do devetog mjeseca ove godine u BiH je registrovano ukupno 287 osoba pozitivnih na HIV od kojih je njih 125 razvilo AIDS. Taj podatak govori da BiH ima nisku stopu oboljevanja, rečeno je u Mostaru na predavanju pod nazivom 'Javni sat: Ostvarili smo uspjeh, održimo ga! povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

„BiH je također zemlja s niskom stopom testiranih osoba, tako da procjene govore da nekih 30 posto osoba ne znaju da su HIV pozitivne jedino testiranjem se to može otkriti“, kazala je glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija.

U Republici Srpskoj do danas je registrovano 96 lica inficirnih virusom HIV-a, od kojih je 18 umrlo, a za rano otkrivanje infekcije, odnosno side jako je bitna dostupnost centara za dobrovoljno povjerljivo savjetovanje i testiranje, rečeno je na javnom času u Banjaluci povodom Svjetskog dana borbe protiv side.

Profesor Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Janja Bojanić rekla je da su u ovoj godini jedna osoba umrla od ove bolesti, kao i da su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena tri HIV pozitivna lica i jedno oboljelo od side.

"Od 2008. do 2012. godine broj oboljelih u Republici Srpskoj imao je značajnu tendenciju rasta, tako da je 2012. bio najveći broj novootkrivenih, a nakon toga prisutan je nagli pad broja novootkrivenih", rekla je Bojanićeva.

Ona je dodala da je značajnu pomoć pružio UNDP koji u okviru svojih programskih aktivnosti u ranom otkrivanju, testiranju, liječenju i kontroli HIV/side na području Republike Srpske.

"Najviše obolijevaju lica od 30 do 39 godina, zatim od 20 do 29, 40 do 49, a imali smo i jedan slučaj vertikalnog prenošenja", navela je Bojanićeva.

Prema njenim riječima, 76 odsto oboljelih su muškarci, dok je među putevima prenošenja dominantan heteroseksualni kontakt, koji je uzrok u 50 odsto slučajeva, dok su homo i biseksualni kontakti uzrok u 31 odsto slučajeva.

"Nakon seksualnog kontakta, sljedeći najčešći način infekcije HIV virusom jeste nesterilno injektiranje droga, krv i derivata krvi, kao i vertikalno prenošenje", rekla je Bojanićeva.

Govoreći o situaciji na globalnom nivou, Bojanićeva je predočila podatke Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa UN za borbu protiv HIV–a, prema kojima je u 2014. godini zabilježeno 36,9 miliona sa HIV–om odnosno sidom, od kojih su 17,4 miliona žene, a 2,6 miliona djeca do 15 godina, dok je u ovom periodu bilo i dva miliona novoinficiranih.

"Broj umrlih u 2014. godini, procjenjuje se na 1,2 miliona ljudi, među kojima je 160.000 djece", rekla je Bojanićeva.

Ona je istakla značaj rada osam centara za dobrovoljno savjetovanje i testiranje u Republici Srpskoj, u kojima su savjetovanje i testiranje anonima i besplatna i izvode se visoko osjetljivim i pouzdanim testovima. Kroz ove centre godišnje prođe 300 ljudi.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir rekao je da od 2006. godine Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije u BiH uložio više od 40 miliona dolara.

On kaže da je program za borbu protiv side u BiH uspješan, jer ova zemlja ima najnižu prevalencu ovog oboljenja u regionu i jednu od najnižih u cijeloj Evropi.

"Od 2006. godine mnogo je uloženo u prevenciju i uspostavljanje mreže centara za dobrovoljno testiranje i informisanje, rehabilitovane su 72 lokacije, edukovano 6.500 zdravstvenih radnika. Dosta je uloženo i u dostupnost preventivnih mjera i raznih medicinskih tretmana, osim same terapije", rekao je Vukmir.

Javni čas "Pet do dvanaest", povodom Svjetskog dana borbe protiv side, održan je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a osim u Banjaluci, održan je i na medicinskim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije