Društvo

U 2020. porodičnog ljekara u RS promijenila 26.524 osiguranika

U 2020. porodičnog ljekara u RS promijenila 26.524 osiguranika
Foto: N.N. | U 2020. porodičnog ljekara u RS promijenila 26.524 osiguranika

BANJALUKA - U 2020. godini porodičnog doktora u RS promijenila su 26.524 osiguranika, ovo su podaci iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Dodaju da je od tog broja u takozvanom redovnom periodu (oktobar-decembar) kada nije potrebno navoditi razlog promjene, porodičnog doktora promijenilo 13.800 osiguranika.

Prema podacima FZO, 2019. godine porodičnog doktora promijenilo je 30.874, a u 2018. godini 27.185 osiguranika.

U tzv. redovnom periodu prošle godine 1.208 osiguranika promijenilo je pedijatra, a 1.728 osiguranika izabralo je novog ginekologa, što je znatno manje nego ranijih godina.

"Inače, kada su u pitanju timovi porodične medicine za koje su se građani najviše opredjeljivali u redovnom periodu, među top timova porodične medicine na prvom mjestu je opština Bijeljina sa 1.911 osiguranika, te Banjaluka sa 1.591, a poslije nje dolaze ambulante porodične medicine u Doboju sa 1.211 osiguranika", naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Najviše promjena, odnosno odjava iz tima porodične medicine u takozvanom redovnom periodu bilo je u Bijeljini - 1.730 osiguranika, u Doboju su ih bila 663 te u Vlasenici 416 osiguranika.

"Kada je u pitanju to koliko je osiguranika porodičnog doktora promijenilo za devet mjeseci 2020. godine, kada je procedura malo komplikovanija za promjenu porodičnog doktora, u ovom periodu 12.724 osiguranika promijenila su porodičnog ljekara. Najčešći razlozi su promjena mjesta prebivališta, prestanak rada doktora porodične medicine u zdravstvenoj ustanovi koja s nama ima potpisan ugovor ili je doktor promijenio sjedište ambulante", naveli su iz FZO RS.

Podsjećaju, od oktobra do kraja decembra svake godine osiguranici imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, kao i pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način - bez navođenja razloga promjene.

Banjalučanka Dragana T. kaže da se lani u novembru odlučila za promjenu porodičnog doktora, jer se preselila u naselje Starčevica, pa joj više nije odgovaralo da ide kod doktora u ambulantu u Novu varoš, jer joj je to oduzimalo mnogo vremena. Dodaje i da procedura nije bila komplikovana.

"Dakle, svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u redovnom periodu koji je predviđen za promjene izabranog doktora, odnosno od 1. oktobra do 31. decembra. U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu", naveli su iz pomenute ustanove.

Inače, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je imati i navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao npr. usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i tako dalje.

Procedura promjene mimo redovnog perioda je komplikovanija iz razloga što Fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava od Fonda.

Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu i da se naknadne preregistracije svedu na minimum.

Iz FZO podsjećaju da građani za tim porodične medicine mogu da se registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije