Društvo

U Kantonu Sarajevo preminule tri osobe, 14 novozaraženih

U Kantonu Sarajevo preminule tri osobe, 14 novozaraženih
Foto: N.N. | U Kantonu Sarajevo preminule tri osobe, 14 novozaraženih

SARAJEVO - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 časa virus korona potvrđen je kod 14 osoba nakon testiranja 349 uzoraka, a tri pacijenta su preminula.

Od pomenutog broja zaraženih njih osam, odnosno 57,14 odsto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

U istom periodu oporavilo se 37 osoba, saopšteno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Kanton Sarajevo danas bilježi 558 aktivnih slučajeva kovida 19. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.857 osoba.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo hospitalizovana 133 pacijenta i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 80, a u Opštoj bolnici 53.

Na respiratoru se nalaze tri pacijenta, a 17 je na kiseoniku.

U protekla 24 časa sa liječenja je otpušteno pet osoba.

Ukupno je na drajv in punktovima i kovid ambulantama urđeno 205 pi-si-ar testova.

Kovid pozivni centar je zabilježio 221 poziv, a obavljena su i 132 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u kovid ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.211 zaraženih osoba virusom korona i 50.403 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 28.

Od ponedjeljka, 10. maja, u Zetri je nastavljeno vakcinisanje osoba starijih od 75 godina, kao i hemodijaliznih i osoba sa transplatiranim organima, a zatim i odraslih pacijenata sa Daunovim sindromom, hroničnih pacijenata i osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Od raspoloživih 5.282 doze, prvog dana je vakcinisano 803, a drugog 337 osoba.

Danas su se, navedenim kategorijama stanovništva, na vakcinisanju u Zetri pridružili i zaposleni u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara i bezbjednosnih agencija BiH koji primaju vakcine iz donacije Turske.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo mole građane da nastave sa poštovanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije