Društvo

U Zetri nastavak vakcinacije građana Kantona Sarajevo: Red na ulazu

U Zetri nastavak vakcinacije građana Kantona Sarajevo: Red na ulazu
Foto: N.N. | U Zetri danas nastavak vakcinacije građana Kantona Sarajevo

SARAJEVO - U dvorani Huan Antonio Samaranč (Zetra) danas se nastavlja proces vakcinacije građana Kantona Sarajevo.

Osigurano je dodatnih 5.000 doza vakcina, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS je uputio pozive građanima za vakcinaciju i to starijim od 75 godina, hemodijalizinim i transplantiranim pacijentima, a zatim i odraslim pacijentima sa Down sindromom, hroničnim pacijentima i osobama koje boluju od rijetkih bolesti.

Federalni mediji javljaju da je formiran dugi red na ulazu u dvoranu.

Vakcinacija u sarajevskoj dvorani "Zetra" nastavljena je sa 5.282 doze u najvećoj mjeri kineskih vakcina Sinopharm i Sinovac, a ovom procesu, kako su kazali nadležni, dodatno pogoduje dobra epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba i glasnogovornik Doma zdravlja KS, kazao je da u najavi  i dolazak Pfizerovih vakcina koje će također biti na raspolaganju, međutim, na njih će se morati obratiti posebna pažnja zbog specifičnih uslova skladištenja.

"O tome smo striktno vodili računa, a u Zetri će se ispoštovati sva pravila koja su važna za Pfizerove vakcine. On je namijenjen za jedan tip pacijenata, tako da je veoma bitno da se ne pada na bespotrebne zamke. Svaka vakcina je dobra i to smo se uvjerili kada je riječ o AstraZenecinoj, nakon vakcinacije u prvom krugu na Zetri nije bilo nikakvih nuspojava. Vakcinacija se radi po procjeni i anamnezi pacijenta. Također će biti aplicirane određene vrste vakcine", kazao je Šarkić.

Pojasnio je da žele osigurati veću količinu vakcina.

"Postoji najava da bi krajem maja ili početkom juna trebao stići jedan takav kontingent u kojem bi trebalo biti 100.000 vakcina. Nadležni su i ranije izjavljivali da bi za KS trebalo između 200.000 i 250.000 da bi mogli reći da bismo tada bili zaista zadovoljni. Ukoliko se u obzir uzme podatak da Sarajevo ima 420.000 stanovnika od toga ima 200.000 starijih od 65 i hroničnih osoba i to je otprilike taj procijenjeni broj", naglasio je Šarkić.

U prvom krugu vakcinacije Kantonu Sarajevo je bilo na raspolaganju 12.800 doza vakcina. U Zetri je vakcinisano dnevno između 1.500 i 1.700 osoba, pri čemu su građani bili izuzetno zadovoljni organizacijom.

Danas će biti potpisan i sporazum Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, JU Doma zdravlja KS i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za primjenu vakcina doniranih od Republike Turske, a temeljem kojeg će Kanton Sarajevo provoditi imunizaciju uposlenih u ovom ministarstvu te bezbjednosti agencijama Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije