Društvo

U ambulantama blago povećan broj pacijenata: Jesen donijela i viroze

U ambulantama blago povećan broj pacijenata: Jesen donijela i viroze
Foto: Ilustracija | U ambulantama blago povećan broj pacijenata: Jesen donijela i viroze

SARAJEVO, BANJALUKA - S početkom školske godine, ali i promjenom vremenskih prilika, respiratorne i crijevne viroze u kombinaciji s povraćanjem, prolivom, ali i visokom temperaturom lančano su pogodile učenike, ali i odrasle.

"U posljednjem periodu povećan je broj viroza respiratornog trakta, najviše kod školske populacije. Jedan od razloga nešto većeg broja oboljelih su i vremenske, tačnije temperaturne oscilacije, kao i početak školske godine, kada je mogućnost širenja virusa brža. Naše službe zabilježile su i izvjestan broj oboljelih od stomačnog virusa, ali koji je u opadanju. Ipak, broj oboljelih od obje vrste viroza je u granicama godišnjeg prosjeka i nije alarmantan", naveo je Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako navodi Tatjana Bošnjak, specijalista porodične medicine i šef Službe porodične medicine Doma zdravlja u Trebinju, i u ovom gradu je u septembru blago povećan broj oboljelih od viroza.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kažu da virusna oboljenja nisu u većem broju pogodila Banjalučane, ali da ima oboljelih.

"Najčešći simptomi viroze su grlobolja, povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, a mogu potrajati i do nekoliko dana. Proliv i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. U terapiji kod odraslih i djece se preporučuje mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, snižavanje temperature", kaže Mirjana Miljković iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije