Društvo

U prošloj godini smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj

U prošloj godini smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj
Foto: Anadolija | U prošloj godini smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj

BANJALUKA - Prošle godine 118 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama na putevima na području Republike Srpske, što je za 12 osoba manje u odnosu na 2018. godinu.

"To je posljedica, siguran sam, aktivnosti koje provodi kako Agencija za bezbjednost saobraćaja, tako i svi drugi koji su odgovorni za bezbjednost saobraćaja", rekao je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza RS, danas tokom sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS.

On je na konferenciji za novinare održanoj u Banjaluci rekao da će Savjet donijeti mjere koje će trend smanjenja broja stradalih u saobraćanim nezgodama nastaviti.

Krsto Lipovac, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja, rekao je da je smanjen i broj teško i lako povrijeđenih osoba u saobraćanim nezgodama.

"To je s jedne strane u humanom smislu ozbiljan rezultar, sadruge strane u ekonomskom smislu izuzetno ozbiljan rezultat jer se procjenjuje da su ogromni materijalni troškovi ukupne društveno-ekonomske posljedice svake saobraćajne nezgode", kazao je Lipovac.

Prema njegovim riječima ciljevi su unapređivanje bezbjednosti na postojećim putnim pravcima, kroz procedure provjere bezbjednosti saobraćaja i upravljanja crnim tačkama.

Odgovarajući na pitanja novinara Lipovac je rekao da su pružni prelazi sporni u cijelom regionu, odnosno da cijeli region ima zapuštene pružne prelaze i iziskuju ozbiljna ulaganja.

"Mislim da ćemo u narednom perodu Vladi RS predložiti sveobuhvatan projekat sa ciljem da se sagleda stanje na svim pružnim prelazima, narave prioriteti i onda Vlada u zavisnosti od razpoloživih sredstava definiše dinamiku izvršenja", dodao je Lipovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije