Društvo

Ublažene mjere zabrane kretanja u FBiH

Ublažene mjere zabrane kretanja u FBiH
Foto: Anadolija | Ublažene mjere zabrane kretanja u FBiH

SARAJEVO - Federalni štab civilne zaštite definitivno neće uvesti potpuni karantin za stanovnike FBiIH, a usaglašene su i izmjene naredbe u vezi sa kretanjem mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

S obzirom da naredne sedmice počinje isplata penzija u FBiH, starijim od 65 godina će biti omogućeno da u tačno određenom vremenskom periodu i tačno određenim danima mogu izaći iz svojih domova kako bi podigli penzije.

Što se tiče kretanja mlađih od 18 godina i ta naredba će biti izmjenjena na način da će se svi maloljetnici moći voziti u automobilima sa roditeljima. Ipak to ne znači da će se moći kretati van automobila tokom dana.

Ponovo počinju s radom trgovine namještaja i bijele tehnike

Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite izmijenjena je i naredba od 27. marta 2020. godine o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Novom naredbom iz tačke 1. ove naredbe izuzimaju se: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovine repromaterijala, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice, prodavnice kućanskih aparata i bijele tehnike, trgovine namještaja, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko- epidemioloških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije