Društvo

Uniformama protiv podjela

Uniformama protiv podjela
Uniformama protiv podjela

BANJALUKA - Sve više osnovnih škola u RS odlučuje se na uvođenje uniformi pa je ta inicijativa, pored OŠ "Kozarska djeca" iz Gradiške, zaživjela i u školama u Nevesinju i Palama.

Suzana Ćelić, pedagog iz OŠ "Kozarska djeca" iz Gradiške, gdje su đačke uniforme uvedene početkom ove školske godine, kazala je da su ovu inicijativu pokrenuli roditelji i sami učenici.

"To nije klasična uniforma kakve su bile stare uniforme, već se radi o duksu i majici kratkih rukava, na kojima stoji grb škole", objasnila je Ćelićeva.

Ona je navela da su uniforme plaćali roditelji i da su za duks izdvajali po 22, a za majicu osam maraka po učeniku.

U nevesinjskoj OŠ "Risto Proroković" u planu je uvođenje uniformi.

Milja Stanišić, profesor demokratije u ovoj školi, kazala je da još nisu sigurni da li će dobiti podršku opštine kada je u pitanju finansiranje ove inicijative, ali da se nadaju da će učenici od naredne školske godine u klupe sjesti u istoj odjeći, jer imaju podršku skoro 80 odsto roditelja.

"Mi ovaj problem radimo i za republičko takmičenje iz demokratije, jer i mi nastavnici, učenici i roditelji, smatramo da je uvođenje uniformi odlična ideja da se učenici bar u školi ne dijele po materijalnom statusu", istakla je Stanišićeva.

Ona je kazala da će inicijativa ići u smjeru da uniforma bude u stvari trenerka, a ne klasična uniforma.

Ona je istakla da u ovoj školi postoji veliki broj učenika koji dolaze iz porodica s teškom finansijskom situacijom, pa zbog toga dolazi i do verbalnih sukoba među djecom.

A da uniforme u školama u potpunosti podržavaju, najbolje pokazuje potez nastavnika OŠ "Pale" iz Pala, koji su odlučili i sami da nose uniforme.

Željko Forcan, direktor ove škole, kazao je da su se za nošenje uniforme odlučili nastavnici sami i da to nije obavezno.

"Što se tiče učeika, bilo je tih inicijativa mnogo do sada, ali uvijek bude određeni dio roditelja koji su protiv, tako da do sada to još nismo sproveli u djelo", kazao je Forcan.

Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS, kazala je da svaka škola način odijevanja i pravila ponašanja u školi uređuje svojim vlastitim aktima.

"Imajući u vidu specifičnosti različitih škola i sredina, ostavljena je mogućnost školama da same urede ovakva pitanja donoseći statut, a u okviru statuta kućni red ili kodekse ponašanja. Ukoliko postoji zainteresovanost učenika, roditelja i škole da se uvede školska uniforma u određenoj školi, Ministarstvo ne osporava ovakvu mogućnost", navela je Rogačeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije