Društvo

Upozorenje u HNK: Prijeti nam kolaps, pojačati kontrole

Upozorenje u HNK: Prijeti nam kolaps, pojačati kontrole
Foto: Image by Nicky ❕❣️ PLEASE STAY SAFE ❣️❕ from Pixabay | Upozorenje u HNK: Moguć kolaps, pojačati kontrole

MOSTAR - Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona se pogoršava i moguć je kolaps zdravstvenog sistema ako se poveća broja oboljelih, zbog čega je potreban pojačan nadzor sprovođenja mjera, zaključeno je danas na sastanku nadležnih u ovom kantonu.

Na sastanku predstavnika Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona s opštinskim i gradskim sanitarnim inspektorima, te predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline i policijskih uprava iz Mostara i Konjica, zaključeno je da se razmotri mogućnost da jedinice lokalne samouprave angažuju kovid redare.

Riječ je o nezaposlenim sanitarnim inženjerima kojih trenutno ima 24 na Službi za zapošljavanje, koji bi bili podrška sanitarnim inspektorima.

Učesnici sastanka saglasili su se da je neophodno da se odmah ovlaste i drugi inspektori radi kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera, saopšteno je iz Kriznog štaba.

Predložene su i druge aktivnosti koje se, prije svega, odnose na pojačanu inspekcijsku kontrolu nad radom ugostiteljskih objekata, naročito nedopuštenog rada poslije 23.00 časa, što će kontrolisati policija i ugostiteljsko-turistički inspektori.

Biće kontrolisano i poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera, a pozvani su i svi subjekti, koji to do sada nisu učinili, da poslovanje usklade s važećim naredbama i preporukama.

Zajednički zaključak je da se intenzivira formiranje zajedničkih inspekcijskih timova i da se pojačaju inspekcijske kontrole u svim javnim ustanovama, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim ustanovama koje brinu o socijalno ugroženim kategorijama.

Građani su pozvani da budu odgovorni, savjesni i solidarni kako bi se pokušalo zaustaviti rast broja novooboljelih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije