Društvo

Vakcina lijek za sve sojeve korone

Vakcina lijek za sve sojeve korone
Foto: Velibor Tripić | Vakcina lijek za sve sojeve korone

BANJALUKA, SARAJEVO - Nekoliko različitih sojeva virusa korona na području BiH moglo bi zakomplikovati epidemiološku situaciju, ali proces vakcinacije uliva nadu da će se situacija stabilizovati i da će se smanjiti moć mutacije virusa, kažu sagovornici "Nezavisnih", koji smatraju da je neophodno biti spreman na mogućnost prisustva više različitih sojeva ovog virusa među bh. stanovništvom.

Podsjećamo, naučni tim Laboratorije za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) u Zagrebu, pod vodstvom doktora Olivera Vugreka, juče je identifikovao prisutnost nove mutacije soja virusa korona na području Hrvatske, za koji se sumnja da je brazilski tip virusa.

Ovo otvara pitanje da li će se i u BiH uskoro pojaviti prvi slučaj i ovog soja kovida-19.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za "Nezavisne" je rekao da su hipotetički mogući svi scenariji da se u BiH istovremeno pojavi više sojeva virusa korona.

"Ono što je bitna činjenica je da su kolege u FBiH potvrdile prisustvo britanskog soja, koji ima veću moć prenošenja. Što se tiče brazilskog soja, mi nemamo podatke da je prisutan u BiH", kazao je Zeljković.

Dodao je da je do sada od samog početka prisustva virusa korona u svijetu došlo do više hiljada mutacija ovog virusa.

"Moramo biti spremni da reagujemo u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Ona je sada stabilna bez obzira na prisutnost engleskog tipa virusa", naveo je Zeljković. Istakao je da je počeo proces vakcinacije u RS, koji uliva dodatnu nadu da će epidemiološka situacija biti sve povoljnija.

"Svjetska zdravstvena organizacija apeluje da što se više ljudi vakciniše jer tada postoji manja mogućnost širenja virusa. Ono što je bitno je da time ograničavamo i njegovu moć mutacije jer neće proći kroz toliko domaćina", objasnio je Zeljković.

Naveo je da do sada ne postoje tačne informacije o samoj mutaciji brazilskog soja i kako ona utiče na ljudski organizam.

"Biće potrebna dodatna istraživanja za sam soj, te istraživanja o efikasnosti vakcina na ovaj tip virusa", kazao je Zeljković.

Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, rekao je za "Nezavisne" da se epidemiološka situacija u BiH, zbog prisustva britanskog soja virusa korona kod bh. građana, komplikuje.

"Jer osim britanskog soja B117, utvrdili smo i prisustvo druge genetske linije koja se zove B1258, koju nalazimo u Češkoj. Upravo kombinacija ova dva soja virusa u ovim zemljama izazvala je veoma lošu epidemiološku situaciju", rekao je Goletić.

Dodao je da se nada da se u BiH neće desiti takav scenario, ali da se iz predostrožnosti treba pripremiti i za takav razvoj događaja.

Ranije je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu utvrđeno ukupno pet slučajeva britanskog soja virusa korona.

"Prilikom prvog sekvencioniranja uzoraka koje se desilo u januaru ove godine sekvencionirao se veći dio uzoraka prikupljenih od juna prošle godine do kraja januara ove godine", rekao je Goletić.

Dodao je da su četiri nova slučaja ovog soja virusa, koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, iz uzoraka prikupljenih od kraja januara do početka februara.

"Četiri nova slučaja su utvrđena kod bh. državljana, što je bilo očekivano i što smo najavljivali. To govori da imamo lokalnu transmisiju britanskog soja, a u kojoj mjeri je ona raširena u ovom trenutku - ne mogu govoriti", kazao je Goletić.

Dodao je da se nada da će u BiH uskoro biti dostupni testovi za detekciju mutantnih sojeva virusa korona.

"Sekvencioniranje je duži i skuplji proces, upotrebom ovih PCR testova ćemo brže zaključiti o čemu se radi", naveo je Goletić.

Novalić: Nemam strah da se vakcinišem

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je da nema strah niti problem da se vakciniše.

"Ali kad dođe samo 2.000 vakcina, prvo treba da ih daju onima kojima je najpotrebnije", rekao je Novalić.

Dodao je da FBiH čeka vakcine iz kontingenta "Kovaks", koje su plaćene i za koje se opredijelila.

"Mi smo uplatili kompletan iznos za 'Kovaks' i čekamo da to uradi država. Ako oni ne mogu, treba to da kažu i da prepuste entitetima. Međutim, problem je što 'Fajzer' ne želi ni sa kim da pregovara osim sa državom", kazao je Novalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije