Društvo

Vlada FBiH produžila mjere

Vlada FBiH produžila mjere
Foto: Arhiva / Ilustracija | Vlada FBiH produžila mjere

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) produžila je za još 14 dana postojeće epidemiološke mjere.

Federalna vlada, koja se na današnjoj sjednici upoznala o informaciji o epidemiološkoj situaciji, produžila je naredbe i preporuke usvojene na sjednici Vlade 11. marta.

U informaciji je navedeno da na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 243,19 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Sarajevskom 701,31, Hercegovačko-neretvanskom 365,95 i Bosansko-podrinjskom kantonu 308,15, saopšteno je iz federalne vlade.

Vlada FBiH danas je usvojila i Program utroška sa kriterijumima raspodjele sredstava "Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima - podsticaj za poljoprivredu" utvrđenih budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 87.000.000 KM.

Mjere novčanih podrški predviđene ovim programom doprinose ispunjavanju ciljeva unapređenja poljoprivredne proizvodnje, jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, te povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Federalna vlada usvojila je i Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata posredstvom dodjele kredita za ovu godinu u ukupnom iznosu od 7.200.000 KM.

Ovim iznosom obuhvaćeno je 2.500.000 KM planiranih budžetom FBiH za ovu godinu, 4.599.348,47 KM sredstava zatečenih na računu u Union banci, a ovaj iznos može biti umanjen za oko 2.400.000 KM, s obzirom na započete, a nerealizovane aktivnosti dodjele sredstava po Programu za 2020. godinu, te 2.511.000 KM koje će mjesečno biti alocirane na račun Trajnog revolving fonda u Banci od povrata kredita.

Vlada FBiH danas je donijela i dvije odluke koje se odnose na staru deviznu štednju. Prvom je ovlastila Federalno ministarstvo finansija da realizuje obaveze po osnovi računa stare devizne štednje koje su, na osnovu zahtjeva verifikovane do 31. decembra 2020. godine i koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM.

U ovoj godini iz sredstava planiranih u budžetu FBiH biće isplaćena ove obaveza u odgovarajućem iznosu do visine budžetom predviđenih sredstava.

Drugom odlukom utvrđeni su postupci i dinamika gotovinskih isplata verifikovanih potražnji po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2021. godinu. Svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje, isplaćuje se sa jedinstvenog računa FBiH maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo finansija.

Zbog obaveze članova federalne vlade da prisustvuju današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, preostale tačke dnevnog reda biće razmatrane na nastavku sjednice čije održavanje će naknadno biti određeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije