Društvo

Volonter godine: Nismo plaćeni jer je naš rad neprocjenjiv

Volonter godine: Nismo plaćeni jer je naš rad neprocjenjiv
Foto: Ustupljena fotografija | Volonter godine: Nismo plaćeni jer je naš rad neprocjenjiv

LUKAVAC - Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je na Svjetski dan volontera dodijelio priznanje za volontera godine Lukavčaninu Adinu Hodžiću za posebno značajne rezultate ostvarene u oblasti prve pomoći.

Hodžić je dugo godina član Crvenog križa u Lukavcu, jedne od najaktivnijih organizacija u FBiH.

"Priznanje volonter godine mi mnogo znači jer znam da sam svoj posao obavljao čestito i pošteno. Ali mi još više znači kao dodatni vjetar u leđa, da se trudim još više, da stičem nove vještine, da svoje znanje prenosim na mlađe generacije, da motivišem mlade ljude da počnu volontirati i pomagati svim ljudima u potrebi", pojašnjava ovaj mladi Lukavčanin.

Adin Hodžić ima 19 godina i živi u Devetaku pored Lukavca. Adina život nije mazio, vrlo rano je ostao bez oca, pa je naučio brinuti o sebi, a kasnije i o drugima.

"Ostao sam bez oca sa sedam godina i kao dječak sam morao naučiti šta je život. Borio sam se kroz život još od malih nogu. Završio sam osnovnu školu u Puračiću, a srednju Farmaceutsku školu u Lukavcu. Trenutno sam nezaposlen i u narednom periodu imam neke planove za budućnost", priča nam Adin, koji se volonterizmom počeo baviti kada je imao samo 11 godina.

Došao je u Crveni križ u Lukavcu sam, ne znajući šta je misija te organizacije. Kasnije je počeo shvatati i pomogati ljudima u potrebi. Od tada do danas, nizale su se akcije u kojima je Adin nesebično učestvovao.

"Veliki je broj akcija u kojima sam učestvovao. Meni od dražih su akcije dobrovoljnog darivanja krvi jer na taj način jednom dozom spašavamo tri ljudska života. Tu su i akcije prikupljanja humanitarne i druge pomoći za socijalno ugroženo stanovništvo, zatim akcije pripreme i odgovora na prirodne i druge katastrofe. Aktivnosti u imunizaciji, pripremi i odgovoru na kovid-19 i cjelokupni angažman na Maršu Mira", prepričava Adin svoj bogati volonterski angažman i rad. Sve to je ostvarivao kroz Crveni križ u Lukavcu, koji ima oko 100 volontera.

"Crveni križ kao organizacija mladima daje mnogo toga. Prvenstveno im daje mogućnost da steknu neke nove vještine i upoznaju bezbroj prijatelja koje će imati cijeli život. Crveni križ, također, pruža edukaciju iz prve pomoći za svoje volontere, gdje se nakon završene obuke mladima daje prilika da u realnoj situaciji spase nekom život i postanu superheroji. I jedna od važnijih stvari koje Crveni križ pruža mladima jeste to da će kroz tu organizaciju izgraditi sami sebe kao osobu", smatra ovaj mladić. A na pitanje kako je uopšte biti volonter, šta je potrebno za to, odgovara:

"Mnogo je stvari koje odlikuju jednog volontera. Neke od njih jesu prepoznatljivost od strane svih građana BiH kada obuku tu crvenu uniformu, ali ostaju i te kako zapamćeni kada su i bez nje. Prepoznavanje od strane brojnih institucija, nastavnika i profesora u školama, itd.", kaže Adin. Svima onima koji su neodlučni da postanu volonteri, savjetuje:

"Volonteri prije svega pokreću svijet, volonteri vrše promjene u društvu i svojoj životnoj sredini, volonteri pomažu, volonteri se vole, volonteri se cijene, volonteri se poštuju. Volonteri nisu plaćeni za svoj rad, ne zato što su bezvrijedni, već zato što je njihov rad neprocjenjiv. Priključi se bilo kojoj organizaciji, postani volonter, pomaži drugima u nevolji, budi uticajan u društvu, budi cijenjen u društvu, budi human i izgradi sebe kao osobu", poručuje volonter godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije