Društvo

Vranić: U "Zetri" juče vakcinisan rekordan broj građana KS

Vranić: U "Zetri" juče vakcinisan rekordan broj građana KS
Foto: Anadolija | Vranić: U "Zetri" juče vakcinisan rekordan broj građana KS

SARAJEVO – Ekipe u "Zetri" juče su vakcinisale rekordan broj građana Kantona Sarajevo, njih 3.303, kazao je danas na konferenciji za medije Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Naglasio je da neće biti vakcinisan niko ko nije pozvan.

"Uzaludno ćete dolaziti i stajati i praviti probleme, nećete biti vakcinisani ako niste pozvani", rekao je Vranić.

Dodao je da su uočeni propusti od strane zdravstvenih radnika koji vakcinišu, pa su vakcinisali one koji nisu imali pravo.

"Otkrili smo tačno one koji su vakcinisani. Svi su stavljeni na spisak i njihova imena će biti upućena direktorima svih javni ustanova i očekujemo disciplinski postupak prema tim radnicima", rekao je Vranić i upozorio da ko to sebi bude dozvolio rizikuje otkaz.

Kaže da očekuje novi kontigent vakcina i da će se riješiti druge prioritetne grupe starijih od 65 i onda će moći pristupiti vakcinaciji drugih prioritetnih grupa, u koju spadaju i novinari, a i ministri u Vladi KS.

Dodaje da insistira na tome zbog toga što je još jedan ministar pozitivan i da je to sedmi ministar u ovoj vladi koji je obolio.

"Ne libim se to da kažem, na sjednici Vlade ću to predložiti kolegama da se vakcinišu", kaže Vranić.

Tvrdi da gužve na punktovima u "Zetri" nema, te da problem nastupa zbog toga što se građani samoinicijativno javljaju, odnosno dolaze bez da su pozvani.

"Rekli smo više puta da ne mogu doći na vakcinaciju oni koji nisu pozvani i nisu dobili termin i onda imamo problem zbog toga što svi hoće da se vakcinišu, mi nemamo, niti smo ovlaštena služba koja ima policiju i zahvaljujem se ministru policje Admiru Katici koji je izlobirao podršku policije i sada na Zetri djeluje nekoliko patrola policije", kazao je Vranić.

Dodaje da je najveći problem što građani dolaze nepozvani, ali imaju i problema sa softverom Zavoda za zdravstvo KS.

Dodaje kako nije zadovoljan softverom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i da će u narednom periodu provjeriti koliko su građani dali para za uvezivanje, a to nije urađeno kako treba.

"Osatao nam je još 800 vakcina Pfizer za vakcinaciju. Oborili smo juče rekord, ekipe su radile produženo, vakcinisali smo 3.303 naša građana. Pozivam građane da imaju razumijevanja za naše ekipe koje rade", kazao je Vranić.

Ademir Saphić, koordinator za vakcinisanje u KS, zahvalio se osoblju dvorane "Zetra".

Dodao je da, kada je stigao kontigent AstraZenece vakcinisano je preko 11.000 građana KS.

"Svi misle kako je Pfizer najbolja vakcina i svi sad dolaze. Imali smo naših sugrađana koji su bili pozvani da se vakcinišu AstraZenecom, nisu htjeli da se vakcinišu, a sad hoće Pfizerom, a mi im to ne možemo zabraniti", kazao je Spahić.

Objašnjava da građani dobiju poziv i oni trebaju da potvrde sa da ili ne, odgovara li im dati termin, ali se to ne dešava.

"Prvi dan kada smo krenuli sa vakcinacijom Pfizerom stvorile su se gužve prije vremena. Jasno je bio poziv od 11 sati", kazao je Spahić.

Dodaje da su ponovo dolazili koji nisu pozvani, te se vrijeđa osoblje i prijeti im se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije