Društvo

Vranić: U "Zetri" juče vakcinisan rekordan broj građana KS

Vranić: U "Zetri" juče vakcinisan rekordan broj građana KS
Foto: Anadolija | Vranić: U "Zetri" juče vakcinisan rekordan broj građana KS
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO – Ekipe u "Zetri" juče su vakcinisale rekordan broj građana Kantona Sarajevo, njih 3.303, kazao je danas na konferenciji za medije Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Naglasio je da neće biti vakcinisan niko ko nije pozvan.

"Uzaludno ćete dolaziti i stajati i praviti probleme, nećete biti vakcinisani ako niste pozvani", rekao je Vranić.

Dodao je da su uočeni propusti od strane zdravstvenih radnika koji vakcinišu, pa su vakcinisali one koji nisu imali pravo.

"Otkrili smo tačno one koji su vakcinisani. Svi su stavljeni na spisak i njihova imena će biti upućena direktorima svih javni ustanova i očekujemo disciplinski postupak prema tim radnicima", rekao je Vranić i upozorio da ko to sebi bude dozvolio rizikuje otkaz.

Kaže da očekuje novi kontigent vakcina i da će se riješiti druge prioritetne grupe starijih od 65 i onda će moći pristupiti vakcinaciji drugih prioritetnih grupa, u koju spadaju i novinari, a i ministri u Vladi KS.

Dodaje da insistira na tome zbog toga što je još jedan ministar pozitivan i da je to sedmi ministar u ovoj vladi koji je obolio.

"Ne libim se to da kažem, na sjednici Vlade ću to predložiti kolegama da se vakcinišu", kaže Vranić.

Tvrdi da gužve na punktovima u "Zetri" nema, te da problem nastupa zbog toga što se građani samoinicijativno javljaju, odnosno dolaze bez da su pozvani.

"Rekli smo više puta da ne mogu doći na vakcinaciju oni koji nisu pozvani i nisu dobili termin i onda imamo problem zbog toga što svi hoće da se vakcinišu, mi nemamo, niti smo ovlaštena služba koja ima policiju i zahvaljujem se ministru policje Admiru Katici koji je izlobirao podršku policije i sada na Zetri djeluje nekoliko patrola policije", kazao je Vranić.

Dodaje da je najveći problem što građani dolaze nepozvani, ali imaju i problema sa softverom Zavoda za zdravstvo KS.

Dodaje kako nije zadovoljan softverom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i da će u narednom periodu provjeriti koliko su građani dali para za uvezivanje, a to nije urađeno kako treba.

"Osatao nam je još 800 vakcina Pfizer za vakcinaciju. Oborili smo juče rekord, ekipe su radile produženo, vakcinisali smo 3.303 naša građana. Pozivam građane da imaju razumijevanja za naše ekipe koje rade", kazao je Vranić.

Ademir Saphić, koordinator za vakcinisanje u KS, zahvalio se osoblju dvorane "Zetra".

Dodao je da, kada je stigao kontigent AstraZenece vakcinisano je preko 11.000 građana KS.

"Svi misle kako je Pfizer najbolja vakcina i svi sad dolaze. Imali smo naših sugrađana koji su bili pozvani da se vakcinišu AstraZenecom, nisu htjeli da se vakcinišu, a sad hoće Pfizerom, a mi im to ne možemo zabraniti", kazao je Spahić.

Objašnjava da građani dobiju poziv i oni trebaju da potvrde sa da ili ne, odgovara li im dati termin, ali se to ne dešava.

"Prvi dan kada smo krenuli sa vakcinacijom Pfizerom stvorile su se gužve prije vremena. Jasno je bio poziv od 11 sati", kazao je Spahić.

Dodaje da su ponovo dolazili koji nisu pozvani, te se vrijeđa osoblje i prijeti im se.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije