Društvo

Zeljković: Teško govoriti o tačnom datumu dolaska vakcine

Zeljković: Teško govoriti o tačnom datumu dolaska vakcine
Foto: N.N. | Zeljković: Teško govoriti o tačnom datumu dolaska vakcine

BANJALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna, te da je trenutno teško govoriti o datumu kada bi vakcine trebale da stignu u Republiku Srpsku i BiH putem EU mehanizma.

Zeljković je rekao da od Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara očekuje informaciju koja vakcina i kada će stići, te napomenuo da problem predstavlja, kao i u cijelom svijetu, isporuka koja je već ugovorena i plaćena.

"U ovom segmentu ne možemo tvrditi koji je to datum kada je riječ o nabavci preko EU, ali i ni kroz Kovaks mehanizam. Očekujemo da ruska vakcina stigne krajem februara, kroz direktnu nabavku koju vrši Republika Srpska", rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da Institut "ulazi u proces edukacije zdravstvenih radnika za vakcinaciju, kako bi se spremno dočekao dolazak vakcina".

Zeljković je napomenuo da su u BiH stigli i frižideri, po jedan za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, koji mogu da podrže temperaturni režim od minus 90 do minus 60 stepeni, što ima veliki značaj za čuvanje vakcine proizvođača "Fajzer".

"Institut je već raspisao poziv za nabavku kombinovanih frižidera i zamrzivača za temperaturni režim od minus 25 do minus 10 i od dva do osam stepeni", rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u Srpskoj je i dalje nepovoljna, te je zabrinjavajuće razvijanje srednje teške i teške kliničke slike kod osoba koje su pozitivne na virus korona, jer ovakvu kliničku sliku razvija i određen broj mlađih.

"Svjedoci smo i slučaja u Hrvatskoj prije nekoliko dana, gdje je preminulo dijete od 11 godina, i to je najteži alarm koji treba svima da nam se uključi kada je riječ o širenju virusa korona", rekao je Zeljković.

Zeljković je istakao značaj da se u borbi protiv virusa korona građani pridržavaju epidemioloških mjera, te da se mjere kombinuju sa vakcinama, kada počne vakcinacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije