Ex -Yu

Albancima za ubistvo crnogorskog policajca 120 godina robije

Albancima za ubistvo crnogorskog policajca 120 godina robije
Foto: MUP CG | Albancima za ubistvo crnogorskog policajca 120 godina robije

PODGORICA - Albanski državljani Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura osuđeni su na po 40 godina zatvora za ubistvo crnogorskog policajca Milutina Lekovića 15. decembra 2019. godine u policijskom vozilu dačija daster, prenijeli su crnogorski mediji.

Oni su osuđeni na ukupno 120 godina robije, a u optužnici je navedeno da su Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura u saizvršilaštvu ubili Lekovića 15. decembra 2019, te da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan.

Sutkinja Višeg suda u Podgorici je u obrazloženju prvostepene presude rekla da se iz obdukcionog nalaza utvđuje da je hitac policajca Lekovića pogodio u desnu stranu potiljka, a izlazna rana je u lijevoj strani čela.

To odgovara poziciji da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan Hasanaj, koji je sjedio na sredini zadnjeg sjedišta policijskog auta koji je vozio Leković.

Sud je utvrdio da su svi okrivljeni izvršili krivično djelo teško ubistvo.

U završnoj riječi državna tužiteljka Snežana Šišević ranije je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici predložila da ih sud oglasi krivim da su kao saizvršioci izvršili teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom napad na službeno lice, nedozvoljen prelazak državne granice, a Ljuan Hasanaj i krivično djelo neovlašteno držanje oružja, i osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od po 40 godina.

Navela je da tokom sudskog postupka okrivljeni nisu izrazili kajanje.

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su izvršili teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kao i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Ljuana Hasanaja terete i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U optužnici se navodi da je smrtonosne hice ispalio optuženi Ljuan Hasanaj, a nakon toga pokušao je da ubije i Lekovićevog kolegu Aleksandra Kilibardu, nakon pokušaja privođenja albanskih državljana.

"Petnaestog decembra 2019. oko 14.40, dok su se nalazili na zadnjem sjedištu policijskog vozila u koje su ih uveli Milutin Leković i Aleksandar Kilibarda, kako bi u policiji utvrdili njihove identitete, s obzirom na to da nisu imali pasoše kod sebe, dok su prolazili kroz Igalo, u trenutku nakon što je Leković javio dežurnoj službi Centra bezbjednosti Herceg Novi da dovode tri lica na identifikaciju, okrivljeni su počeli da razgovaraju između sebe", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Nura Hasanaj počela da pipka i zapitkuje Lekovića, a Ljuljzim Hasanaj da dodiruje i zapitkuje Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa okrivljenog Ljuana Hasanaja, koji je to iskoristio i neopaženo izvadio skriveni pištolj CZ.

"I dok se vozilo u kojem su se nalazili kretalo Ulicom Sava Ilića u Igalu, ispalio hitac u glavu Lekoviću, koji je vozio dačiju, i nanio mu teške tjelesne povrede u vidu strelne rane prostreline glave, od kojih je nastupila smrt", piše u optužnici.

Tokom čitavog trajanja suđenja Ljuan Hasanaj tvrdio je da nije kriv.

I njegov brat i njegova majka Ljuljzim i Nura Hasanaj izjasnili su se da nemaju veze sa ubistvom.

Ona je ponovila je da je policijsko vozilo izgubilo kontrolu, da je došlo do sudara i da se zatim čuo pucanj.

Kilibarda, svjedočeći u Višem sudu u Podgorici, izjavio je da je Ljuan Hasanaj bio vrlo vješt u rukovanju oružjem.

"Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega", rekao je Kilibarda. (Vijesti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije