Ex -Yu

Ambasada Slovenije: Pahor se protivi prekrajanju granica na Balkanu

Ambasada Slovenije: Pahor se protivi prekrajanju granica na Balkanu
Foto: Ilustracija | Ambasada Slovenije: Pahor se protivi prekrajanju granica na Balkanu
Dejan Šajinović

SARAJEVO - Borut Pahor, predsjednik Slovenije je zagovornik BiH, njene teritorijalne cjelovitosti, evropske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava, a o navodnom non paperu premijera Janeza Janše o mogućem prekrajanju granica nema saznanja, naglašeno je "Nezavisnim" iz Ambasade Slovenije u BiH.

"Predsjednik Pahor želi da BiH čim prije postane dio EU. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju EU koje bi uključivalo takođe BiH koja ima sa EU trenutno najslabije formalne veze. Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu je zbog zabrinutosti pred tim idejama o tome pitao svoje sugovornike, sva tri člana Predsjedništva BiH kada je početkom marta posjetio Sarajevo", naglašeno je. 

Podsjetili su da je Pahor o tome javno govorio prilikom njegovog obraćanja Sobranju Republike Sjeverne Makedonije u septembru prošle godine. 

"Predsjednik Pahor u svjetlu evropske perspektive zapadnog Balkana priprema sastanak lidera inicijative Brdo - Brijunski proces, očekivan u maju. U vezi drugih objava u medijima, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor nije upoznat sa navodnim non-paperom i ne može ga komentirati. Predsjednik Pahor je zagovornik BiH, njene teritorijalne cjelovitosti, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava", pojašnjeno nam je.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije