Ex -Yu

Ambasador Srbije u Ukrajini: Borba srpskih kamiondžija za život

Ambasador Srbije u Ukrajini: Borba srpskih kamiondžija za život
Foto: Arhiva/Ilustracija | Ambasador Srbije u Ukrajini: Borba srpskih kamiondžija za život

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović uključio se uživo u program TV Prve i rekao da je trenutno u Kijevu mirna situacija.

"Upravo se završio policijski čas, pao je mali sneg, od jutros se videlo nekoliko vozila na ulici", rekao je on. Najveći problem trenutno su vozači kamiona koji se nalaze na graničnim prelazima prema Rumuniji i Mađarskoj. Ukrajinci ne dozvoljavaju da roba ruskog ili bjeloruskog porijekla napusti Ukrajinu.

"Obraćali su nam se za pomoć, ljudi su ogorčeni zbog situacije u kojoj su se našli. Mi smo zajedno sa udruženjem vozača zvali Privrednu komoru Srbije, činimo sve što je u našoj moći da pređu granicu. Kontaktirali smo i Oleksandra Aleksndrovič i zamolili da učini sve sa svoje strane, putem svojih kanala, da vozači budu pušteni", rekao je Jovanović.

Ambasador je ukazao da je problem što zvanične institucije u Kijevu ne rade, i da ne postoji način da se nekome zvanično obrate.

"Sada je već pitanje njihovih života", dodao je ambasador.

Vozači imaju određene zalihe hrane i vode, ali gorivo im je na minimumu, jer se, zbog ratnog stanja, samo po 20 litara može sipati na benzinskim pumpama u Ukrajini. Prema njegovim riječima, najmanje 44 kamiona su zarobljena kod prelaza Đakovo, zatim još 30 na drugom kraju zemlje, kao i dodatnih 100 kamiona se vraćaju, a koji su krenuli u Ukrajinu. Takođe, mnogo je vozača koji su zarobljeni na pojedinačnim parkinzima, prenosi B92.

O ostalim dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije