Ex -Yu

Arseniju Stanoviću 12 godina za ubistvo Ukrajinke

Arseniju Stanoviću 12 godina za ubistvo Ukrajinke
Foto: Printscreen/TVCG | Arseniju Stanoviću 12 godina za ubistvo Ukrajinke

PODGORICA - Sudija Katarina Padalica u Višem sudu u Podgorici osudila je u ponovljenom postupku Arsenija Stanovića iz Tivta za ubistvo državljanke Ukrajine Anastasije Lašmanove na 12 godina zatvora.

Sud nije prihvatio da se radi o ubistvu na svirep način jer su izostali objektivni i subjektivni elementi tog krivičnog djela. 

Ako Apelacioni sud potvrdi ovu presudu Stanović je odležao polovinu kazne. Prilikom odmjeravanja kazne sud je cijenio olakšavajuce i otežavajuće okolnosti - njegovu mladost i ranije neporočno vladanje, ali i upornost koju je ispoljio prilikom izvršenja djela.

Branilac Stanovića, advokat Zoran Piperović, nakon izricanja presude u izjavi za medije, kazao je da će uložiti žalbu na presudu.

Ranijom prvostepenom presudom Stanović je proglašen krivim zbog ubistva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici optuženom Stanoviću je stavljeno na teret teško ubistvo na svirep način.

U završnim riječima Tužilaštvo je zatražilo da sud izrekne ponovo osuđujuću presudu, a Piperović je predložio da sud oslobodi Stanovića, navodeći da je bio u stanju privremenog duševnog poremećaja.

Arsenije Stanović se optužnicom Višeg državnog tužilaštva teretio da je na, 11. maja 2018. godine, ubio Lašmanovu, sa kojom je bio u emotivnoj vezi, prenosi RTCG.

Prema optužnici, "Stanović je napao Lašmanovu u iznajmljenom stanu u kotorskom naselju Dobrota i zadao joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u tijelo i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u glavu i tijelo, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta".

Istraga je utvrdila da je djevojka borila sa napadačem, na šta ukazuju pronađeni tragovi na licu mjesta. Inspektori su na osnovu izuzetih dokaza pretpostavljali da je ovo zločin iz strasti.

Vještačenjem je bilo utvrđeno da je Stanović u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio u stanju afekta razdražljivosti jakog intenziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije