Ex -Yu

Astronom Zoran Knežević novi predsjednik SANU

Astronom Zoran Knežević novi predsjednik SANU
Foto: Wikipedia | Astronom Zoran Knežević novi predsjednik SANU

Astronom Zoran Knežević izabran je za novog predsjednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Za njega je glasalo 75 članova SANU, a časnici SANU izbrali su Kneževića tajnim glasanjem.

Akademik Knežević, nekadašnji direktor Astronomske opservatorije je stručnjak za mala planetarna tijela, a po njemu je i nazvan asteriod 3900 - Knežević. 

Od 124 člana SANU, današnjem glasanju prisustvovalo je njih 113, javio je reporter Euronews Srbija. Za izbor predsjednika bilo je potrebno najmanje 60 glasova, jer se u kvorumu ne računa pet članova. 

Pred akademicima je bio izbro između dva kandidata - kompozitora Svetislava Božića i astronoma Zorana Kneževića. 

Akademik Božić, koji je bio takmac Kneževiću je redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, jedan je od najznačajnijih kompozitora srpske duhovne muzike i autor više 200 kompozicija. 

Akademija danas bira i nove potpredsednike. 

Za potpredsjednika SANU iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odjeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odjeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka predloženi su Miodrag Mateljević i Zoran Popović, rekao je aktuelni predsjednik SANU Vladimir Kostić otvarajući izbornu skupštinu.

Za potprjedsednika SANU iz reda članova Odjeljenja jezika i književnosti, Odjeljenja društvenih nauka, Odjeljenja istorijskih nauka i Odjeljenja likovne i muzičke umjetnosti predloženi su Miodrag Marković i Slavenko Terzić.

Kandidati za novog generalnog sekretara SANU su Nebojša Lalić i Dušica Lečić Taševski, rekao je Kostić.

Kostić je podsjetio da mandat sadašnjeg rukovodstva traje do 3. aprila.

Predsjednik SANU bira se na četiri godine i jedan je od redovnih članova Akademije. Kandidatu su potrebni potpisi podrške 20 akademika u redovnom sastavu. 

Glasanje je tajno, a istovremeno se u odvojenom glasanju biraju i dva potpredsednika i sekretar.  Pobjeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu.

Knežević je ranije rekao da se  najviši dom nauke i umjetnosti u Srbiji nalazi se u istorijskom trenutku, u turbulentnom okruženju opterećenom problemima, za koje nema brzih i lakih rješenja i dubokim podjelama na linijama najvažnijih strateških, ali onih prizemnijih dnevno-političkih pitanja i interesa.

"Nije, stoga, nedoumica s kojom se Akademija suočava kako i kuda dalje, puko retoričko pitanje, već odluka koja će odrediti njen dalji put i njenu blizu ali i dalju buducnost", rekao je kandidat Knežević. 

Božić je ranije ocijenio da je SANU nadstranačka institucija i da takva treba da ostane, neopterećena dnevnom politikom.

"Ona osluškuje svet oko sebe i visokom ostvarenošću svojih članova u razuđenim poljima nauka i umetnosti ima plemenitu obavezu i dužnost da utiče na harmonizaciju odnosa u sferi javnog života", ocijenio je Božić.  

Podsjetimo, dosadašnji predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir S. Kostić najavio je da odlazi sa čela akademije u novembru prošle godine i naglasio da se njegova odluka "ne može menjati". 

Govoreći o nagađanjima u javnosti o mogućim kandidatima za predsednika SANU, Kostić je ponovio uvjerenje da bi ih moralo biti deset koji bi morali da rade taj posao bolje od njega. 

"Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada, izabrati i dalje pravce ove kuće", rekao je akademik. 

Kostić je istakao da smatra da je neumjesno da govori da li je na čelu SANU postigao nešto ili ne.  

"Želeo sam da uradim još više. Sebi mogu da dam samo jedan kompliment - da sam ovaj posao radio svakodnevno, sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti", naglasio je Kostić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije