Ex -Yu

Bivši hrvatski ministar uhapšen zbog tulipana

Bivši hrvatski ministar uhapšen zbog tulipana
Foto: Ralphs Fotos/Pixabay | Bivši hrvatski ministar uhapšen zbog tulipana

ZAGREB - Bivši ministar privrede Hrvatske i direktor "Croatia osiguranja" Hrvoje Vojković uhapšen je juče ujutro po nalogu hrvatske Kancelarije evropskog javnog tužioca, prenosi 24sata.

Uhapšen je, navodno zbog subvencijske prevare i krivotvorenja poslovne isprave. Sumnjaju da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikad nije posadio, a terete ga za period od 2020. do 2022. godine.

Vojković je kroz karijeru bio povezan sa 20-ak što javnih što privatnih firmi. No, jedino gdje je i dalje aktivan je njegova firma "Naša farma" u kojoj je i direktor. 

Iako naslov sugeriše na poljoprivrednu aktivnost, ta firma je vlasnik predivne vile u Oprtlju, naselje Ravnica.

Vila je izgrađena na brdu, pogled puca na Motovun i potpuno je uređena za turističke svrhe. Može se iznajmiti za vjenčanja ili druge proslave. Sam Vojković je prijavljen na adresi te vile koju je preuredio i koja nosi naziv "Sancta Maria".

Vila je namijenjena za smještaj 12 ljudi, ima vanjski bazen od 100 kvadratnih metara sa hidromasažom, Wellness, a pod sadržaj reklamira i multifunkcionalno igralište i dječje igralište. 

Iznajmljuje se na sedam dana. Za boravak za jednu sedmicu treba izdvojiti 5.740 evra. 

Jedan mještanin rekao je da Vojkovića zna viđati po lokalnim restoranima, te da je još godinama prije navodno imao i planove za dodatne investicije. 

Novi načelnik Oprtlja Leo Bazjak nam kaže da Vojkovića zna kao čovjeka koji se bavi turizmom i da je uvijek bio korektan. Za neke dodatne planove ne zna. Ali kada je pročitao za što ga se tereti, sjetio se da je vidio u naselju Ravnice jedno zemljište namijenjeno za sadnju tulipana.

"On je tu godinama prije mog mandata i bavi se iznajmljivanjem. Kuća je predivna i na izvrsnoj lokaciji. U tom naselju uz cestu postoji jedna oranica s mrežom i tablom da su tu tulipani. Nisam obraćao pozornost dok sada nisam pročitao za što ga terete", kaže Bazjak.

Firma "Naša farma" je mala, a zadnjih pet godina prihodi joj se kreću od 65.000 do 80.000 evra. Dobit koja ostaje nije impresivna, godišnje se kretala od 700 do 4.900 evra. Vojković vilu nije preuredio samo svojim novcem, nego su mu pomogle i državna banka i agencija. Na vili su vidljiva tri kredita.

Državni HBOR je prije više od 10 godina odobrio 1,9 miliona kuna kredita. Tada je i kupio nekretninu. Državna agencija za malo poduzetništvo HAMAG mu je odobrila dva kredita 2018. i 2019. godine, a njihova ukupna vrijednost je 746.000 kuna. Iz javno dostupnih podataka je vidljivo i da je Vojkovićeva tvrtka imala problema sa plaćanjem jer postoji nekoliko pljenidba nakon sudskih presuda koje su pokrenule druge firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije