Ex -Yu

Borel nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem: Nismo došli do dogovora

Borel nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem: Nismo došli do dogovora
Foto: Tanjug/AP | Borel nakon sastanka sa Vučićem i Kurtijem: Nismo došli do dogovora
Nezavisne novine

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel izjavio je da delegacije Beograda i Prištine danas nisu postigle dogovor u dijalogu u Briselu, ali da je dogovoren nastavak razgovora narednih dana.

"Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali ovo nije kraj priče. Vučić i Kurti su se složila da proces mora da se nastavi, i da će se razgovori nastaviti u narednom periodu. Još ima vremena do 1. septembra. Ja se ne predajem", rekao je Borel.

Borel je rekao da današnji sastanak nije bio regularan, već je sazvan zbog pogoršanja situacije na terenu.

"Mir i stabilnost moraju da pobijede, i zato je sazvan ovaj sastanak. Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vrijeme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rješenja", rekao je Borel.

Borel je rekao da je svrha sastanka bila smirivanje situacije na terenu.

"Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i Vučić i Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu", istakao je šef diplomatije EU.

Borel ističe da je na sastanku dogovoreno da se diskusije nastave u narednom periodu, sa ciljem normalizacije situacije na KiM.

"Sljedeća pitanja su najvažnija. To je pitanje tablica i dokumenata za ulazak i izlazak sa KiM. Međunarodna zajednica ne želi porast tenzija, i partije su odgovorne za eskalaciju na terenu", naveo je Borel.

Šef diplomatije EU je dodao da prijem Beograda i Prištine u EU mora da ostane glavni cilj, i da obje strane moraju da nađu način za dogovor.

"Ovo je bio dugačak dan, i još jednom želim da ponovim da smo se dogovorili da nastavimo razgovore, na politički inteligentan način, kako bi stvorili sigurnost i stabilnost za sve građane regiona. To je naša obaveza i odgovornost", zaključio je Borel, prenose Novosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije