Ex -Yu

Božinović: Hrvatska u borbi s koronom među najboljim u Evropi i svijetu

Božinović: Hrvatska u borbi s koronom među najboljim u Evropi i svijetu
Foto: Anadolija | Božinović: Hrvatska u borbi s koronom među najboljim u Evropi i svijetu

ZAGREB- Nakon potpisivanje ugovora o nabavci Sistema za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) članovi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ocijenili su među najboljima u Evropskoj uniji i svijetu te dodali kako to potvrđuju i serološki testovi čiji će rezultati biti uskoro objavljeni.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i šef Stožera civilne zaštite kazao je kako se sastanci Stožera odvijaju svakodnevno, no kako se zbog povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj više ne održavaju redovne konferencije za medije.

Božinović je ocijenio kako je Hrvatska u borbi s korona krizom bila ne samo među najboljima u Evropi, nego u svijetu.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako tokom jutra u Hrvatskoj nije bilo novooboljelih te kako je juče bilo 66 aktivno oboljelih.

"Epidemiološka situacija u ovom trenutku je više nego zadovoljavajuća. To se nije desilo slučajno. Stožer je poklonio vjeru struci i u sinergiji svih: građana, struke, politike, vlade i medija postigli smo ove rezultate", kazao je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je kako je za epidemiologe epidemija gotova kada nema novih slučajeva 14 dana, odnosno za vrijeme trajanja najduže inkubacije.

Istaknuo je kako je Hrvatska proglasila stanje epidemije, a veći dio svijeta stanje pandemije.

"Još uvijek trebamo biti oprezni, ali čim ne bude cirkulacije virusa u našoj autohtonoj populaciji razmišljaćemo o tome da proglasimo kraj epidemije", kazao je Capak.

Capak je izvijestio kako je do sada napravljeno 650 anketa i otprilike isto toliko seroloških testova na virus korona te kako očekuje da će javna objava rezultata biti krajem ove sedmice.

"Rezultati su očekivani, imamo vrlo mali postotak pozitivnih osoba", kazao je Capak i dodao:

"Autohtonih slučajeva koronavirusa gotovo da nemamo, imamo nešto aktivnih koji će uskoro biti izliječeni. Naše turističke destinacije su sigurne. Ovo zadnje što smo imali je uvezeno iz Njemačke i Švedske, a tako nam je i počela epidemija. Mi smatramo da imamo dovoljno kapaciteta da na odgovarajući način reagiramo na unos virusa", kazao je Capak.

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak na kojem se razrađivao način postupanja s turistima koji bi eventualno oboljeli, tako da će dokument o sigurnosti turista u Hrvatskoj biti objavljen do kraja sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije