Ex -Yu

Bratislav Dikić traži ukidanje pritvora

Bratislav Dikić traži ukidanje pritvora
Foto: Kurir/Arhiva | Bratislav Dikić traži ukidanje pritvora

PODGORICA - Jedan od optuženih u predmetu koji se odnosi na pokušaj državnog udara i terorizam na izborni dan 2016. godine, penzionisani general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić zatražio je da mu Viši sud u Podgorici ukine pritvor u kojem, kako je rekao, neosnovano boravi dvije i po godine.

Dikić je rekao da u Crnoj Gori nije uradio ništa protivzakonito, te da su u sudskom postupku osporene mnoge neistinite činjenice navedene u optužnici koje se odnose na njega.

On je naglasio da mu je, zbog toga što neosnovano boravi u pritvoru, onemogućeno liječenje.

"Neosnovano sam uhapšen 15. otkobra 2016. i do danas neosnovano boravim u samici. Tokom sudskog postupka nije dokazano da sam nekom od optuženih pomogao da počini krivično delo, niti to može biti utvrđeno, jer je neistina", naveo je Dikić.

On je dodao da je tokom sudskog postupka shvatio da je prevaren i, kako je rekao, nesvjesno uvučen u igre.

Tokom završnih riječi oslobađajuće presude su za svoje branjenike Branku Milić i Milana Dušića zatražili i Božo Milonjić i Dejan Klikovac.

Milonjić je rekao da nije jasno dokazano da je Milićeva počinila djelo za koje je optužena, te da smatra da je tokom cijelog postupka dominirala politička pozadina.

Milonjić je naglasio da će, ako optužnica bude rezultirala osuđujućom presudom, morati da bude postavljeno pitanje odgovornosti čelnih ljudi i državnih organa.

Klikovac je rekao da su ispunjeni uslovi da njegov branjenik Dušić bude oslobođen budući da, kako je naveo, nije dokazano djelo za koje je optužen.

"Jedini grijeh mog branjenika je što se koristio pravom na slobodu kretanja", dodao je Klikovac.

Da su nevini rekli su i Srboljub Đorđević, kao i Kristina Hristić.

Suđenje će biti nastavljeno sutra od 8.30 časova.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije