Ex -Yu

Dačić: Interesuju me razgovori s onima koji su priznali KiM

Dačić: Interesuju me razgovori s onima koji su priznali KiM
Foto: Tanjug | Dačić: Interesuju me razgovori s onima koji su priznali KiM

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da ga najviše interesuje da, u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN, razgovara sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova o tome da preispitaju svoju odluku.

"Veoma sam zadovoljan načinom na koji teku ti razgovori", rekao je Dačić dodajući da je predstavnicima pojedinih zemalja rekao da će, imajući to u vidu, uskoro samo Priština i Tirana biti te koje priznaju nezavisnost Kosova.

Dačić je objasnio da se u okviru zasjedanja Generalne skupštine UN održavaju tri nivoa sastanaka - jedan je generalna debata, razni susreti na marginama i brojne konferencije itd, a drugi su sastanci bilateralnog karaktera koji se odnose se na jačanje bilateralnih veza.

"Treći nivo je onaj koji mene najviše interesuje - razgovor sa zemljama koje su priznale Kosovo, o tome da preispitaju tu svoju odluku", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan dokle su stigli u tim razgovorima, Dačić je rekao da "nije dobro govoriti o tome dok se te stvari ne završe do kraja".

"Ja nikada o tome ne govorim, ali ovde imam spisak zemalja sa kojima treba napraviti kontakte - ko gde sedi, gde se ko nalazi kog dana, kada diskutuje.... Imamo materijale za svaku od tih zemalja, koje uvek nosimo sa sobom, i imamo mapu svih zemalja koje su priznale i nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić.

Pokazujući medijima mapu na kojoj se vidi koje su zemlje priznale, a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Dačić je rekao da "svako treba da je dobije da bi znao da Priština laže, da tačno imaju saznanja o tome ko je priznao, ko nije priznao Kosovo". Komentarišući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, Dačić je rekao da "oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propusnice, kao i članovi UN".

Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeeping Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

"Oni to rade svake godine, to je zloupotreba tog statusa, ali džabe im. Mislim da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo, i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaju o povlačenju priznanja", rekao je Dačić.

Naglasio je, ipak, da ne želi da o svemu tome govori dok se ne završe svi skupovi, odnosno dok ne prođe ova nedjelja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije