Ex -Yu

Dačić: Međunarodna zajednica hitno da zaustavi Kurtija

Dačić: Međunarodna zajednica hitno da zaustavi Kurtija
Foto: Tanjug/AP | Dačić: Međunarodna zajednica hitno da zaustavi Kurtija

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija traži od međunarodne zajednice da hitno zaustavi premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija u daljoj destabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji i u regionu i vršenju represije nad Srbima, te istakao da je prištinsko separatističko rukovodstvo glavni generator svih kriza.

Dačić je naveo da je to pokušaj bježanja od formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/, te da međunarodna zajednica to mora ozbiljno da shvati, izvrši pritisak na Prištinu i ne dozvoli da vrši represiju nad Srbima i optužuje ih da su remetilački faktor i kriminalne grupe.

"Hitno zaustavite Kurtija i to je odgovornost međunarodne zajednice. To je naša glavna poruka", rekao je Dačić novinarima poslije sjednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti, kojom je predsjedavao.

On je istakao da je na sjednici ovog tijela u Beogradu ocijenjeno da je situacija na Kosovu i Metohiji sve teža i da su Kurti i prištinsko separatističko rukovodstvo glavni generator svih kriza.

Dačić je istakao da Kurti i Priština nastavljaju sa pokušajima rušenja svih postignutih dogovora, kao što je u vezi sa automobilskim tablicama, generišući stalno nove krize koje izazivaju destabilnost na Kosmetu i samim tim u cijelom regionu.

"To je pokazatelj njihove jasne namere da ne žele mir, da pokušavaju da izbegnu preuzete obaveze i iz Ohrida, a prva je formiranje ZSO", rekao je Dačić.

U tom pogledu, Dačić je naveo da je posljednje hapšenje Srbina na Kosovu i Metohiji još jedan pokazatelj za međunarodnu zajednicu mora veoma ozbiljno da shvati upozorenja Beograda da Priština hapšenjima i progonima Srba, narušavanjem zagarantovanih prava i sloboda, želi da destabilizuje situaciju da ne bi moglo da dođe do bilo kakvih dogovora koji bi bili korak dalje ka normalizaciji stanja.

On je ukazao da se sve ovo dešava uoči nastavka razgovora Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu, te da je veoma jasno da je na pomolu nova kriza koju generiše Priština.

"Mi ćemo sve učiniti da kao i do sada štitimo mir, da budemo konstruktivni, ali sa druge strane, stalne provokacije od Prištine stvaraju atmosferu koja ne ide u prilog daljim razvgorima", rekao je Dačić.

U Predsjedništvu Srbije održana je sjednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti, kojom je predsjedavao sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ivica Dačić.

Sjednici Biroa su prisustvovali članovi tog tijela - direktor Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, direktor Vojno-bezbjednosne agencije general-major Đuro Jovanić, te direktor Vojno-obavještajne agencije general-major Zoran Stojković.

Prisustvovali su i ministri odbrane Miloš Vučević, unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i direktor Kancelarije savjeta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, prenosi Srna.

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova uhapsili su juče na sjeveru Kosova i Metohije Srbina Milovana B. /36/, zbog navodnog napada na dva prištinska policajca i paljevine kola, a Srpska lista je saopštila da je on uhapšen "bez ijednog dokaza" i najavljuje "reakciju svih Srba" ako ne bude oslobođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije