Ex -Yu

Dačić: Oman, Uganda, Lesoto kažu da nisu prizali Kosovo

Dačić: Oman, Uganda, Lesoto kažu da nisu prizali Kosovo
Foto: Tanjug | Ivica Dačić sa ministrom spoljnih poslova Ugande Samom Kutesom

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su mu, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, "ministri iz Omana i Ugande, koji su na spisku Prištine da su priznali nezavisnost Kosova, rekli da nikada to nisu učinili".

"Isto je rekao i ministar iz Lesota. Ja ću sa svima njima razgovarati. Imam zakazane razgovore sa 84 zemlje, od 193. Nije mi teško, meni je to glavna politička aktivnost. Niz bilateralnih sastanaka sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova da tu odluku preispitaju, odnosno da oni koji nisu priznali učvrste svoj stav", rekao je Dačić za "Dnevnik RTS".

On je naveo da je, kao i prošle godine, i ove Srbija protestovala zbog prisustva delegacije sa Kosova.

"Oni zloupotrebljavaju mirovnu misiju na Kosovu i zatraže putem Departmana za mirovne operacije propusnice na kojima piše 'O', što znači 'ostali', 'drugi', koji nisu zvanično članovi UN, nikakvi funkcioneri. Zatražili su 41 propusnicu, a za njima idu tri predstavnika Departmana koji kontrolišu šta rade", objasnio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je u pitanju zloupotreba institucije, kao i da je to "prazna, lažna priča".

"Mi ćemo ostvariti naše zacrtane ciljeve. U narednom cilju očekujemo da će još zemalja povući priznanje Kosova, ili javno priznati da oni nisu priznali Kosovo", kazao je Dačić.

On je nazvao "blamažom" i "brukom" sve to što predstavnici prištinskih vlasti rade u Njujorku.

Dačić je naveo da je Priština u Njujork poslala 41 predstavnika, dok srpska delegacija koju predvode premijerka Ana Brnabić i on ima devet ili deset članova.

Šef srpske diplomatije je naglasio da prištinska delegacija nije zvanično pozvana i podsjetio da njeni predstavnici "ne mogu da uđu u salu gdje se održavaju sastanci, ali se nalaze po hodnicima".

"Ako pogledate tvitove i razne vesti koje oni puštaju, to je uglavnom reč o tome da je neko nekoga sreo u hodniku. U utorak je bila jedna velika blamaža gde je marokanski premijer sedeo i oni su mu prišli i posle toga stavili tvit da sa Marokom razgovaraju o uspostavljanju diplomatskih odnosa", rekao je Dačić.

On je dodao da ga je "odmah zvao marokanski ministar".

"Oni su se prenerazili, napisali su demanti, znači sve što rade je bruka", kazao je Dačić.


Kako je premijer Maroka Sadin el otmani odgovorio ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju pročitajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije