Ex -Yu

Detalji plana bivših supružnika: Ubistvo zbog 400.000 evra

Detalji plana bivših supružnika: Ubistvo zbog 400.000 evra
Foto: Pixnio | Detalji plana bivših supružnika: Ubistvo zbog 400.000 evra

ZAGREB - ​Nevjerovatno, gotovo filmski zvuči priča o pozadini nestanka Dubrovčanina Tonija Gerarda (58), koju je ovih dana raspetljala zagrebačka policija te uhapsila dvoje svojih starih znanaca, Marinu Šnajder (61) i njenog bivšeg supruga, Nijemca Vernera Trautmana (57) zbog sumnje da su ga ubili iz koristoljublja.

Sve se počelo raspetljavati prošle sedmice nakon što je policija na području Svete Nedelje ekshumirala ljudske ostatke za koje su uvjereni da pripadaju Gerardu, čiji je nestanak prijavljen još 22. februara 2022. godine. Pronađene kosti poslali su na Zavod za sudsku medicinu i obdukciju, gdje zasad nisu uspjeli utvrditi uzrok smrti, odnosno način na koji je ubijen. Izvjesno je da će se to pokušati utvrditi vještačenjem ostataka, a još se čeka i službena potvrda DNK analize da je zaista riječ o nesretnom Dubrovčaninu. Kako mediji saznaju, policija je nastavila pretraživati okolno područje i u sljedećim danima, a za pomoć su se obratili i zagrebačkom HGSS-u, koji im je odobrio korištenje tima sa psom. Naknadno su pronašli još neke kosti za koje se utvrđuje pripadaju li istom muškarcu.

Kako piše "Jutarnji list", policajci su navodno slijedili Trautmana (57), koji je nervozno hodao s lopatom i nešto kopao oko Hoto vila u Svetoj Nedelji. Povod za ubistvo, smatra policija, proizlazi iz pokušaja da se prikrije prevara kojom su se Marina (ranije Vuković Trautman) i Verner željeli domoći vrijednih Gerardovih nekretnina u staroj jezgri Dubrovnika. Konkretno, Marinu otprije sumnjiče da je između 15. decembra 2021. i 14. januara 2022. godine izradila dvije posebne punomoći kojima je ovlaštena da u Gerardovo ime i za njega kao vlasnika zaključi kupoprodajni ugovor bez ikakvog ograničenja te ugovor o doživotnom uzdržavanju, zbog čega se protiv nje u Dubrovniku već vodi sudski postupak.

Sad, nakon pronalaska kostiju, vjeruju da je dvojac na neutvrđeni način ubio Gerarda kako bi prikrili nezakonitu prodaju njegove nekretnine i zadržali 400.000 evra, koje su tako dobili. Naime, nakon što je Marina pribavila falsifikovane punomoći i ugovor, nekretnine je prvo ponudila na prodaju Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji su je odbili.

Kupce je uspjela pronaći u dvojici dubrovačkih preduzetnika, koji su joj, pisao je "Dubrovački vjesnik", isplatili oko 400.000 evra. Nakon što danima nije uspio kontaktirati oca te ga nije pronašao na adresi u Vrbanićevoj u Zagrebu, sin Tonija Gerarda 22. februara policiji prijavljuje njegov nestanak. Kako je ispričao za "Jutarnji list", zabrinuo se za oca jer ga je nazvao krajem februara i rekao da je imao nesreću te ga molio da dođe u Hrvatsku, a kasnije mu je poslao crno-bijelu fotografiju na kojoj se vidi razrezani prst. Nakon prijave nestanka, smatraju istražioci, dvojac je uhvatila panika te su ga između 22. februara i 12. marta 2022. namamili u iznajmljeni stan na svetonedeljskom području, gdje su ga ubili, a potom njegovo tijelo zakopali kako bi se riješili dokaza. Nakon prvog ispitivanja pred tužiocem na kojemu su se oboje branili ćutanjem, Marini i Verneru Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor. Oboje su zadržani zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ali Marini je istražni zatvor određen i kako ne bi ponovila kazneno djelo, dok je Verner zadržan i zbog opasnosti od bijega jer je njemački državljanin, koji ima regulisani boravak u Hrvatskoj.

Što se tiče postupka u Dubrovniku, on još traje i u njemu nije donesena nepravomoćna presuda, a na jednom od sljedećih ročišta iskaz je trebao dati upravo uhapšeni Verner.

O bivšim supružnicima Trautman pisalo se u više navrata, posljednji put prije desetak godina, kad im se na Županijskom sudu u Varaždinu, s još troje optuženih, sudilo zbog sumnje u malverzacije s kantama za smeće u Opštini Perušić teške oko 40.000 evra. Još ranije, prije više od 15 godina, Trautman je odgovorio na optužbe E. H., bivšeg partnera, odnosno direktora u njegovoj kompaniji, koji ga je javno prozvao da mu pokušava smjestiti povezanost s ubistvima Ive Pukanića i Nike Franjića.

Rekao je novinarki "Večernjeg lista" da je Trautmana upoznao u zatvoru u Njemačkoj, gdje su zajedno izdržavali kaznu. Tvrdio je i kako su se, nakon izlaska iz zatvora, nekoliko puta našli, a zatim ga je Verner tražio da dođe u Samobor i bude mu čuvar. Tvrdio je da je preuzeo Trautmanovu firmu na sebe jer mu je rekao da će tako dobiti državljanstvo, a kasnije je zbog kompanije imao problema s Uskokom. Trautman je, ispričao da je E. H. kod njega vozio kamione i da je firmu prepisao na njega kako bi dobio radnu dozvolu.

Tvrdio je i da mu je E. H., sedam dana nakon ubistva Pukanića, poslao prijeteći SMS i od njega tražio 30.000 evra. Zaprijetio mu je da će letjeti u vazduh ako mu ne da novac, a to je Verner prijavio policiji, prenose "24Sata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije