Ex -Yu

Direktorka bolnice u Batajnici: Više nema slobodnih mesta

Direktorka bolnice u Batajnici: Više nema slobodnih mesta
Foto: Screenshot/RTS | Direktorka bolnice u Batajnici: Više nema slobodnih mesta
Tanjug

BEOGRAD - U kovid bolnici u Batajnici nalazi se više do 830 pacijenata i više nema slobodnih mjesta, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević i istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano.

Ona je dodala da su otvorene dodatne jedinice poluintenzivne i intenzivne njege u ovoj bolnici.

"Slobodnih mesta imamo samo onoliko koliko otpustimo bolesnika, za 15 minuta budu popunjena sva mesta koja oglasimo na grupi", rekla je Adžić Vukičević za RTS.

Ukazala je da je u bolnicu tokom prethodnog dana i noći primiljeno 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi.

"Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana", rekla je ljekarka.

Ona je istakla da više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano, a preostalih pet je vakcinisano sa jednom ili dvije doze.

"Najčešće su to vakcine koje su bile u febraru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli", naglašava Adžić Vukičević.

Ukazala je i da se troše enormno velike količine kiseonika i ocijenila da je to dokaz da se klinička slika oboljelih u ovom talasu razlikuje od svih prethodnih.

"Praktično svako ko uđe u bolnicu zahteva kiseonik, to je najmanje devet-deset litara ili 12-15 litara, a imamo bolesnike i na 50-60 litara. To je ogromna potrošnja i opterećenje čitavog sistema", navela je ona.

Istakla je i da su među hospitalizovanima 21-godišnja djevojka, koja je noćas primljena, kao i 26-godišnji mladić iz Gornjeg Milanovca i 22-godišnji mladić iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu.

"Prisutni su bolesnici svih starosnih dobi, podjednako je zastupljen ženski i muški pol. Pre mesec dana imali smo veću zastupljenost muškaraca nego žena i ono što je primetno posledih mesec dana je povećanje broja prijema jako starih ljudi - gerijatrijske populacije od 1929. do 1939. godišta", dodaje ona.

Adžić Vukičević apelovala je na građane da se vakcinišu, ocijenivši da će u suprotnom biti u "užasno velikom problemu".

"Po troje, četvoro članova jedne porodice leži u ovom momentu zajedno u sobi", ukazala je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije