Ex -Yu

EU pozvala na hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru KiM

EU pozvala na hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru KiM
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | EU pozvala na hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru KiM

BRISEL - Evropska unija pozvala je večeras na hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbjeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

"Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbjegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rješenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na sjeveru Kosova.

"Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obje strane da ga u potpunosti iskoriste", naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obje strane.

"Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primijene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije